Banka Maaş Hesabına Bloke Koyabilir Mi?
Takibe takılan borçlar nedeni ile banka hesaplarına değişik kurumlar tarafından tedbir konulabilir. Banka, kendi alacağı için kişilerin maaş hesabına tedbir koyabileceği gibi, diğer alacaklılar da icra müdürlüğü kanalı ile kişinin maaşına kısmen de olsa bloke koydurabilir. Bankanın maaş hesabına el koyması ya da bir kısmını iade etmemesi durumunda bazı kişiler, banka maaş hesabıma bloke koyabilir mi diye merak etmektedir. Bankanın bunu yapmaya hakkı var mıdır?
İçindekiler
Maaşa bloke konur!
Bankaya borcu olan kişiler, borçlarını ödeyemediklerinde maaşlarına el konulması durumu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Kredi borcu başta olmak üzere, kredi kartı ödemelerinin gecikmesi ve diğer resmi kurum borçları nedeni ile maaş hesabına bloke konulabilmektedir. Peki, banka maaş hesabına bloke koyabilir mi? Daha doğrusu bankanın hesaba el koyması yasal mıdır? Bu durun ile ilgili olarak birçok soru gelmektedir. Biz de bu problemle karşılaşan kişilere çözüm önerileri sunmak ve bu noktada onları bilgilendirmek için bu yazıyı kaleme aldık.
Banka Maaşa El Koyabilir Mi?
Bankanın maaş hesabına bloke koyması demek maaşa doğrudan el koyması anlamına gelmektedir. Bloke kelimesinin tam olarak doğru anlaşılması burada önemlidir. Banka maaşın tamamına mı el koymuş yoksa maaşın bir kısmına mı? Bu tespitin yapılması sonrası bulunacak çözüm önerisi daha etkili olacaktır.
Maaşınızın Yattığı Bankadan Kredi Çekmişseniz?
Eğer maaşınızın yattığı bankadan kredi çekiyorsanız, ödemelerde problem çekiyorsanız, banka sizin maaşınızdan size sormadan alması gereken ödemeyi alır. Örneğin maaşınız 2500 TL ise 2000 TL’sine el koyabilir.
Bankalar Hesaplara Nasıl Bloke Koyar?
Ülkemizde takibe takılan kredi sayısı oldukça fazla bir noktaya geldiği için, artık on binlerce kişinin banka takibine takıldığını söyleyebiliriz. Özel kurum ya da devlet kurumlarına olan borçların zamanında ödenmemesi sonrası alacaklılar icra müdürlüğüne başvuru yaparak kişinin gelirine el konulmasını isteyebilir. İcra müdürlüğü de bankaya yazı yazarak kişinin resmi gelirlerinin bir kısmına tedbir konulmasını isteyebilir.
Banka Maaşının Tamamına Bloke Koyabilir Mi?
Bankaya ya da bir başka yere olan borcunuz nedeni ile icralık olsanız bile maaşınızın tamamına bloke koyulamaz. Borçlar kanunu ve Medeni Kanunda belirtilen hayatı idame ettirme durumlarına bakılarak, kişilerin tüm gelirlerine el konulamayacağı açıktır. Bu nedenle maaşınızın tümüne el konulması ya da diğer bir ifade ile bloke konulması söz konusu olamaz.
Maaşınızın Tamamına Bloke Konmuş ise Ne Yapabilirsiniz?
Emeklinin, malulen emekli olanların ve engellilerin maaşlarına hiç bir suret de bloke konamaz. Çalışanlarında maaşının sadece 4/1 ine bloke konabilir. Fakat son zamanlarda bankaların kanunlara aykırı bir şekilde çalışanların hatta emeklilerin maaşlarına bloke konduğu haberlerini duyuyoruz. Başınıza böyle bir şey gelirse ne yapabilirsiniz.
Maaşınızın tamamına bloke konduğu takdirde ne yapabilirsiniz?
- Hesabınızın bulunduğu ya da maaşınızı çektiğiniz bankanın şubesine giderek itiraz dilekçesi vermelisiniz.
- Sonuç alamadığınız taktirde bulunduğunuz ilçenin hakem heyetine gidiniz.
- Borçlar kanunu ya da bankacılık kanunları alanında uzmanlaşan bir avukattan yardım isteyebilirsiniz.
Maaşımın Ne Kadarına Bloke Gelir?
Banka maaşınızın tamamına el koyamayacaksa o zaman maaşınızın ne kadarına bloke konulabilir. Bunun için kanunda yer alan miktar 4/1’dir. Yani maaşınızın ancak dörtte birin el konulabilir. Bu miktar dışında ne kadar çok borcunuz olursa olsun el konulamaz.
Emekli Maaşına El Konulabilir Mi?
Emekli maaşına da el konulabilir; ama bunun için maaş sahibinden izin alınması gerekmektedir. Yoksa, emekli maaşı kişinin asgari geçimini sağladığı için bir kısmına bile bloke konulması yasal değildir. Emekliler çekmiş oldukları krediyi ödeyemediklerinde ya da başka bir borç nedeni ile icralık olduklarında banka maaşlarına el konulması için emeklinin kendisinden izin almalıdır. Borcunu bu şekilde maaşının belli bir kısmı ile ödemek isteyenlerin maaşının bir kısmına bloke konulabilir.
Emekli Maaşına Haciz Konmasını Kendi kabul Ediyor
Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli mevzu; emeklilerin bankalar ile imzaladıkları kredi ve kredi kartı sözleşmelerinin içeriğine dikkat etmeleri. Eğer emekli bir kişi bankaya haciz ya da bloke için herhangi bir izin vermediyse emekli maaşının haczedilmesi mümkün olmuyor. Yani buradaki en önemli faktör imzaladığınız evraklar…
Maaş Blokesi Nasıl Kaldırılır?
Maaşınıza herhangi bir sebepten dolayı bloke konuldu ise bu blokeyi kaldırabilirsiniz. Bunun için öncelikle mevcut borcunuzu ödemeniz gerekmektedir. Borcunuzu ödemediğiniz sürece bloke devam edecektir. Ve bu da kredi notunuza doğrudan etki edecektir. Kredi notunuzun düşmesinden ise bir şekilde borçlarınızı farklı bir yöntem kullanarak ödemeniz daha doğru olacaktır.
Sonuç olarak hiçbir kurum maaşınızın tamamına bloke koyamaz. sadece 4\1’ine bloke koyabilir. Fakat kredi kartı alırken ya da kredi çekerken imzaladığınız evraklara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Benim maasimda suanda 2 adet nafaka icrasi bulunmakdadir.vakifbanka kart borcumdan dolayi icralardan sonra kalan maasimin 1/4une bloke koymakda buna itiraz dilekcesi yazmama ragmen maasimdan kesinti yapmaya devam etmekdedir ne yapmak gerekir
bana bu durumdan anlıyan bir avukat telefonu verirmisiniz gereğini yapabilecek gerekirse böyle haksız yere emekli maaşımın tamamını kesen şube müdürü cezasız kalmamalı ki bir daha vatandaşın parasının tamamını almaya kalkmasın Tahsin çaylı telim 5416418369 lütfen yardımlarınızı bekliyorum vatandaşı soyan müdüre zarar tazminat davası açsın hepsi kazanan kişinin olsun yeter ki cezasız kalmasın bunu yapabilecek kişilere acilen ihtiyacım var şu durumda maaş ekstremde borcumun ödendiği görünüyor
bunlara cevap verebilecek kimse yok hayırlı günler
Tahsin Bey Öncelikle geç yanıt verdiğimiz için özür dileriz. Banka sizin bütün maaşınıza el koyamaz. Bu konuda bir itiraz dilekçesi vermeniz gerekmektedir. Eğer yine sonuç alamazsanız İlçe hakem heyetine gidiniz. Yine sonuç çıkmazsa, borçlar kanunu ve bankacılık kanununa hakim bir avukata danışmanızı ve yardım istemenizi tavsiye ederiz. Ama bankanın yaptığı kanunsuz bir durumdur. Saygılar
benim durumumda hiç emekli maaşımın tamamını kesen banka müdüründen şikayetçiyim cevap vercek birini arıyorum 2014 ten bu yana üç senedir birlira olsun vermiyor
üç senedir maaşımın tamamını bloke adı altında kesen müdürden şikayetçiyim yetkililerim lütfen yardım edin ekim 2014 ten bu günüme kadar birlira alamıyan müdüre bizim kanunlarımız yetmiyormu böyle kişileri temizlemek için dağamı çıkmalıyz allah rızası için bu cennet vatanımzın yetkili kişileri yokmu
emekliyim maaşımın tamamına eskişehir ziraat bankası mahmudiye şube müdürü maaşımın tamamını üç senedir hepsini kesıyor bu kışının bloke adı altında bana eziyet çektirmesinin yasal tarafı neresi ne yapmalıyım blokeyi kaldırmıyor maaşımdan 1 lira olsun vermiyor bizim kanunlarımız böyle yapmaları için izin veriyormu onun için mahmudiye şubesinden yapılan bu durumumdan dolayı nefret ediyorum böyle banka olurmu eziyet makinesinden başka bir şey değil bu makinelerin bu kişilerin yetkilileri yokmu
e devlete yaz yada avukata ver
emekliyim maaşımın tamamına eskişehir zbankası mahmudiye şube müdürü maaşımın tamamını üç senedir hepsini kesıyorbu kışının bloke adı altında bana eziyet çektirmesinin yasal tarafı neresi ne yapmalıyım blokeyi keldırmıyor maaşımdan 1 lira olsun vermiyor