Banko Görevlisi Maaşları Ne Kadar? (SERVİS ASİSTANI) 2020
Bankacılık işlemlerimizin çoğunu yapan banko görevlilerin maaşını, çalışma koşullarını ve özlük haklarını merak ediyorsanız bu makalemiz tam sizin aradığınız makale diyebilirim. Ülkemizde bütün bankalar her sene on binlerce banko görevlisi almaktadır. Banko görevlileri, servis asistanı, banko hizmetleri asistanı, banko memuru ve banko yetkilisi şeklinde sınıflandırılabilir. Peki öncelikle, banko görevlisi maaşı ne kadar? Bu soruya cevap vermeden önce, banko görevlilerinin yapmış oldukları işlemler hakkında bilgi vermekte fayda vardır. Son Ziraat bankası ve Halkbank servis asistanlığı (banko hizmetleri asistanı) sınav başvurusu ile bu sorular sıkça sorulmaya başlandı.
İçindekiler
- 1 Banko Görevlisi Bankada Nerede Çalışır?
- 2 Banko Görevilisi Ne İş Yapar
- 3 Banko Görevlisinin Mesaisi
- 4 Banko Görevlisinin Maaşı Ne Kadardır?
- 5 Banko Görevlisinin İş Güvencesi Var Mı?
- 6 Banko Görevlisinin Tayin Hakkı Var Mı?
- 7 Banko Görevlisinin Yükselme Şansı Var Mı?
- 8 Banko Asistanı ve Servis Görevlisi Arasındaki Fark
- 9 Halkbank Banko Hizmetleri Asistanı Sınav Başvurusu (Servis Asistanı)
Banko Görevlisi Bankada Nerede Çalışır?
Banko görevlileri, bankaların genellikle müşteriye hizmet veren ana bölümde bulunurlar. Yani bankaya girdiğinizde sizi karşılayan memurlar genellikle banko memurlarıdır. Bunun yanında para çekip yatırdığınız gişe bölümünde de banko hizmet asistanları veya servis asistanları çalışır. Banko memurları terimi sadece devlet bankaları çalışanları için kullanılmaz. Aynı zamanda özel sektör bankacılığında çalışan kişiler tarafından da kullanılan bir ifadedir. Ülkemizde özellikle son yıllarda gelişen para piyasası bankacılık sektörünün büyük oranda genişlemesine sağladı. Her geçen gün daha da büyüyen bankacılık sektörü, büyümesi ile orantılı olarak da personel ihtiyacı duymaktadır.
Bankaların ihtiyacı olan personeller genellikle yetiştirilmek üzere alt kademeden alınır. Yani bir banka bir kişiyi direkt işe alarak şube müdürü yapmaz. Bu kişi isterse ülkenin en iyi üniversitesinde mezun olmuş olsun. İlk defa bankada çalışanlar ya banko görevlisi olurlar ya da uzmanlık alanları ile ilgili bir servise verilirler. Ama bankaların almış oldukları personel türlerine bakıldığında ne fazla personelin banko görevlisi olduğu görülmektedir.
Banka sınavlarına girerek, banko görevlisi olmak istiyorsanız sormanız gereken birkaç soru olmalıdır. Bunlar;
- Banko görevlisi tam olarak ne iş yapar?
- Mesaisi nasıldır (hafta sonu, iş çıkışı vb)?
- Maaşı ne kadardır?
- İş güvencesi var mıdır?
- Tayin hakkı var mıdır)
- Özlük hakları nelerdir?
- Yükselme şansı olan bir alan mıdır?
Bu gibi sorular çoğaltılabilir. Ama bizim için öncelikli sorular bunlar olmalıdır. Biz bu soruları yanıtlarken siz de banko memurluğu hakkında da ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Banko Görevilisi Ne İş Yapar
Banko görevlisi, bankacılık konusunda aklınıza gelen basit ve standart bütün işlemleri yapar. Genelde bankada gişe denilen para çekme, yatırma, havale, eft, fatura ödeme vb basit işlemlerin yapıldığı yerde çalışır. Bazı bankalarda gideşen kredi başvurusu gibi bazı konularda da yetkilidirler. Genelde para işlemleri ile uğraşırlar. Ama girişte danışma denilen yerde de çalışabilirler. Çalışacağı yeri genellikle şube yöneticisi belirler.
Banko Görevlisinin Mesaisi
İster özel bankalarda ister kamu bankalarında çalışıyor olsun, banko görevlilerinin mesai saatleri biraz sıkıdır. Sabah 08.30’da bankada bulunmak zorunda olan personel, akşam saat 18.00’e kadar da bankada çalışmak zorunda kalacaktır. Ayrıca bazen cumartesi günleri de çalışma yükü ağırsa çağrılabilecektir.
Banko Görevlisinin Maaşı Ne Kadardır?
Banko görevlilerinin maaşları sınıflarına göre farklılık gösterir. Buna göre;
Banko asistanı, 2500-3000 arası
Banko memuru, 3000-3500 arası
Banko yetkilisi, 3500-4000 arası
Yukarıdaki maaş listesi, kesin olmayıp bankadan bankaya çok fazla değişkenlik gösterebilir. Ayrıca ortalama rakam olarak yazdığımızdan bu ücretten fazla ya da eksik de olabilmektedir. Bu maaşların yanında bankaların ek ücretleri vardır. Bunlarda üç ayda bir alınan ikramiyeler, satış performansına göre alınan primler ve bazı bankaların dağıttığı kar payları gibi yan gelirleri olur. Bunları da maaşa eklersek ortalama bir banka çalışanı yılda 16-20 maaş almaktadır.
İlgili içerik: Bankacı Maaşları
Banko Görevlisinin İş Güvencesi Var Mı?
2001 ekonomik krizinden sonra ülkemizdeki bankalar yapısal anlamda çok büyük reformlara imza attılar. Bu reformların en önemli ayaklarından biri de personel verimliliğiydi. Bir banka personeline iş güvencesi verirse, o kişiden istediği verimi alamaz. Bundan dolayı hiçbir bankada iş güvencesi yoktur. Gayret ettiğiniz kadar işinizde kalabilirsiniz.
Banko Görevlisinin Tayin Hakkı Var Mı?
Birçok banka uzun süre personeli olarak çalışan kişilere tayin noktasında yardımcı olmaktadır. tayin noktasında bir şart olmamasına rağmen tamamen bankaların bölge ve genel müdürlüklerinin inisiyatifi doğrultusunda bazı tayinler gerçekleşebilmektedir. Ama sonuçta özel sektör sayıldığı için ne kadar isteklere cevap veren bir tayin olur orası bilinemez.
Banko Görevlisinin Yükselme Şansı Var Mı?
Banko görevlilerinin ve diğer personellerin her zaman yükselme şansları vardır. Bu tamamen kişinin gayretine ve yeteneğine bağlıdır. Hatta isterseniz bankanın güvenlikçisi olun, üstün bir gayretle bu bankanın müdürü bile olabilirsiniz. Bu ifade kesinlikle abartı değildir. Bankaların en büyük kuralı şudur: ne kadar verimli olursan o kadar çabuk yükselirsin. Yani kişinin ne olduğu hangi pozisyonda olduğu önemli değildir. Önemli olan bankaya neler verebildiğidir. Bazı bankalarda 3 veya 4 yılda bir açılan görevde yükselme sınavı ile personelini yükseltmektedir. Banko görevlileri sırasıyla şu şekilde yükselirler.
- Banko Görevlisi (Servis Asistanı)
- Servis Görevlisi
- Servis Yetkilisi
- Yönetmen Yardımcısı
- Yönetmen
- Müdür
Banko Asistanı ve Servis Görevlisi Arasındaki Fark
Banko asistanı veya servis asistanı aynı unvandır. Servis görevlisi unvanı banko hizmetlerinin bir üst unvanıdır. Bir kişi bankaya banko asistanı olarak girerse genelde 3-4 yıl gibi bu unvanda çalışır daha sonra banka içi sınava girerek Servis görevlisi unvanını elde eder. Yani banko hizmetleri asistanının bir üst unvanı servis görevlisidir. Bankalar genelde personelini 3-4 yılda bir görevde yükseltme denilen banka içi sınava sokar başarılı olanları bir üste yükseltir. Bir üst ünvana yükselen personel banka içindeki görev yeri değişir bununla beraber maaşında yükselir.
Yazımızıda okuyunuz: Bankacı Nasıl Olunur
Kamu bankalardan birisi olan halkbank son yaptığı duyuruda Servis asistanı (banko hizmetleri asistanı) alacağını duyurdu. Bankadan alınan bilgiye göre 4 yıllık herhangi bir üniversiteden mezun olan herkes sınava başvurabilecek. Yaş şartı olarak 01/01/1990 sonrası doğmak yeterli. Başvuru şartlarından bir tanesi de bankanın sitesinden yayınlanan illerde ikamet ediyor olmak. Halkbank servis asistanlığı sınav başvurusu için halkbank.com.tr den başvuru yapabilirler. Sınavı başarılı olan adaylar mülekata çağrılacaktır.
Halkbank Servis Asistanları Ne kadar Alır.
Bankadan alınan bilgiye göre yeni başlayan birisi 2500-3000 arası ve üç ayda 1 bir maaş ikramiye ve performansına göre prim alabileceği söylendi. Bu yan gelirlerde eklendiğinde ortalama bir servis asistanı (banko hizmetleri asistanı) maaşı ortalama ayda 4000 tl gibi bir rakam olacaktır. Bu da şuan piyasaya göre yeni mezun bir üniversite mezunu için iyi bir rakamdır.
Halkbank Servis Asistanları Yükselebilir mi
Bankadan alınan bilgiye göre halkbank ta servis asistanı olarak başlayan bir personel ortalama 3 veya 4 yılda bir banka içi görevde yükselme sınavına girerek servis görevlisi unvanına yükselecektir. Daha sonraki sınavları da başarılı olursa müdürlüğe kadar yükselme şansı bulunmaktadır.
İlginizi çekebilir:Bankacılık Mülakatında Ne Giyilir?
Banko görevlileri ile ilgili merak ettiklerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz. En kısa sürede cevap vermeye çalışacağız.
İyi günler ikametgah değişikliğini başvurudan sonra değiştirebiliyor muyuz. ikametgahının olduğu şehirde mi çalışmak zorundasın
merhaba iyi günler ikametgah değişikliğini başvuru tarihinden sonra değiştirsek oluyor mu ya da özellikle ikametgah ettiğin şehirde mi çalışmak zorundasın.
Iyi günler, saglik mezunuyum ve kpss puanım 2 yil gecerli oluyor buna bağlı 1.5 -2 senede de atanabiliyoruz,bu alımda banko asistanı oldum diyelim , istifa edip memur olabilir miyim?Devlet bankası olmasının bir engeli var mı memur olmaya?Ayrıca istifa edildiğinde bankanın bir yaptırımı var mı tazminat gibi?
Hamide Hanım banka kendisi sınav yaptığı için kpss puanınızı etkilemiyor ve memur olma durumunuzda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Banka tazminat noktasında daha önceki sınavlarda bankadan 2 yıl istifa etmememe koşulu koydu ama bu koşulu hiç uygulamadı. Geçmiş yıllarda sizin gibi bankaya girip 6 ay sonra devlet memurluğuna geçen bir çok kişi bulunmaktadır.