Çocuğun Borcundan Anne Baba Sorumlu Mudur?
Borçlar kanunu çok geniş olduğu için birçok kişi bunu oturup da okumak istemez. Okusa da hukuki bir metin olduğu için çoğu zaman maddelerinden anlam çıkaramaz. Bundan dolayı borç ve alacak meselelerinde vatandaşlar daha çok hukukçulara danışmaktadır. Son yıllarda hukukçulara danışılan konuların başında; çocuğun borcundan anne baba sorumlu mudur gibi konular gelmektedir. Bizde bu konu ile ilgili olarak bir araştırma yazısı yazarak, borç ve alacak meseleleri hakkında bilgilendirme yapmak istedik.
Bu makalemizde;
- Anne-baba borcundan dolayı çocuklar sorumlu olur mu?
- Kişinin borcundan dolayı eş sorumlu olur mu?
- Çocuğunun borcundan dolayı anne-baba-kardeş sorumlu olur mu?
- Kişi öldükten sonra borçlarını kim öder?
Sorularının yanıtlarını bulacağız.
Türkiye’de borçlarını ödeyemeyen milyonlarca kişi bulunduğu için, borçların tahsilatı da sorun olmaktadır. Alacaklı kişiler, bu noktada kişilerin eş, kardeş, anne-baba gibi yakınlarına resmi yollara tebligat yapıp yapamayacakları hakkında bir arayışta oldukları için bu sorunun çözümü de ortada kalmaktadır.
İçindekiler
Anne-Baba Çocuklarının Borcunu Ödemek Zorunda Mıdır?
Bu sorunun yanıtı, çocuğun yaşı ve ikamet adresi ile yakından ilgilidir. Bir kişi yaşı 18’i geçtikten sonra imza karşılığında bankadan ya da başka birilerinden borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredi ile olacağı gibi senet karşılığında da resmi yollara borçlanmaya gidilebilir. Bu kişi borçlanmaya gittikten sonra, eğer borcunu ödemezse alacaklı kurum ya da kişiler bu alacaklarını tahsil edebilmek için kişinin eşini, kardeşini, anne-babasını arayabilir. Ama burada hukuk devreye girmektedir.
Bu yazımızı da okuyabilirsiniz: Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Herkes Yaptıklarından Şahsi olarak Sorumludur
Her şeyden önce kesin olan hukuk kuralı şudur; Herkes yaptıklarından şahsi olarak sorumludur. Bir kişi borç aldı ise bu borçtan dolayı başkası suçlanamaz. Sonuçta, bu kişinin annesi ve babası bu borç alınırken haberleri bile olmayabilir. Bundan dolayı resmi bir kefillik söz konusu olmadıkça çocuğun borcundan dolayı anne-baba sorumlu tutulamaz. Sadece henüz evlenmemiş çocukların borcu dolayısı ile anne-babanın evine icra gelebilir. Çocuk borçlanırken, ikamet adresini gösterdiği için anne-baba evine icra gelebilir. Evdeki eşyalara el konulmaması için de, eşyaların faturaları ibraz edilerek eşyaların çocuğa değil anne-babaya ait olduğu kanıtlanırsa bu eşyalara da icra yapılamaz.
Kişinin Borcundan Dolayı Eş Sorumlu Olur Mu?
Türkiye’de en çok tartışılan konuların başında, evli çiftlerin birbirinin borçlarından ne şekilde sorumlu tutulacakları gelmektedir. Özellikle erkekler birçok zaman eşlerinin haberi olmadan kredi çekip ya da senet karşılığında borç altına girebilmektedir. Bu durumda kişinin evine icra geldiğinde eşler de bu durumdan haberleri olmadığı için buna itiraz edebilmektedir. Geçtiğimiz dönemlerde verilen bir Yargıtay kararına göre, eşlerin rızası olmadan çekilen kredilerin ödenememesi sonrası ortak olarak kullanılan evlere icra uygulanamaz. Çünkü, eşin hiçbir şeyden haberi olmadığı için onun da cezalandırılması hukuka uygun düşmemektedir. Bu karar net göstermektedir ki, bir kişinin borcundan dolayı eş kesinlikle sorumlu tutulamaz.
Baba Ölünce Borcu Çocuğa Geçer Mi?
Çocuğun borcundan anne baba sorumlu mudur sorusunun ardından şimdide babanın borcundan çocuk sorumlu mudur sorusuna geçelim. Sıkça karşılaşılan sorunlardan biri de babanın ölmesi sonrası ortaya çıkan borçlardır. Bu konuda çocukların borçlardan haberlerinin olup olmadığı durumu değiştirmez ve babanın tüm borçları yasal mirasçılar olan çocuklara kalır. Çocukları bu borçları ödemek zorundadır. Sadece bir şekilde anne-babadan kalan borçlardan kurtulmak mümkündür. O da reddi miras yapılarak bu yapılabilir. Reddi miras, çocukların baba ya da annelerinden kalan tüm mirası ve yine borçları reddetmeleridir.
Eğer babadan bir miras kaldı ise bu durumda bu miras diğer alacaklı kişilere kalması için bir çalışma yapılır. Genelde, ev ya da arsa gibi mallar ihale usulü satıldıktan sonra alacaklıların payına düşen paralar dağıtılır. Eksik çıksa bile çocuklar daha önce tüm haklardan vazgeçtikleri için kalan para çocuklardan istenmez.
Kısaca, çocuklar anne-babalarından kalan borçtan kurtulmak istiyorsa sadece reddi miras yaparak bunu başarabilir. Diğer türlü bu borçların ödenmesi gerekecektir.
Bu konu ile ilişkili olarak Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur başlıklı makalemizi de okuyabilirsiniz.
Borçları Mirasçılar Öder
Kişi öldükten sonra borçlarını kim öder? Bu sorunun yanıtı da yine reddi miras uygulamasında gizlidir. Ölen kişinin yasal mirasçıları bu borcu ödemek durumundadır. Ama yasal mirasçılar yine reddi miras yaparsa bu sefer bu borç ölen kişinin kalan malları satışa çıkarılarak ödenebilir. Mal yoksa, alacaklılar da paralarını tahsil edemez.
Merhaba! Oğlum borc yapmıs bankaya benımle yasamıyo ıcra geldı nasıl bır yol ızleye bılırım bırsey olurmu
Oglumun borcu var boşandı benim yanıma ikametini taşıdı evime haciz gelirmi
KOLAY GELSİN;
BENİM KARDEŞİM HİÇ EVLENMEDİ…SADECE BANKALARA BORCU VARDI…TABİ BANKALARA SAĞKEN ÖDEMEYİNCE İCRA GELDİ..ÜZERİNDE BİR MAL VARLIĞI OLMADIĞI İÇİNDE BİRŞEY ALAMADILAR…KARDEŞİM VEFAT ETTİ…EVLİ DEĞİL…TABİKİ COLUĞU COCUĞUDA YOK…ÜZERİNDE MAL VARLIĞI OLMADIĞI İÇİNDE…İKAMETKAH ADRESİ BABAM VE ANNEMDEN AYRI YERDEYDİ..BİZ REDDİ MİRAS YAPMADIK 3 AYIDA GEÇTİ..HERHANGİ BİR BORÇ GELİRMİ ANNEME VEYA BABAMA…GELİRSE NASIL BİR YOL İZLEMEYELİZ
Abimin bankaya borcu var ikametgahı bizim ev ama kendi 27 yaşında ve evli borcunuda ödememiş bizim hiç haberimiz yok imzada atmadık kefilde olmadık baba evine icra gelirmi
hayır gelmez kişi borcundan kendi sorumludur eğer borç ödeyemediğinden dolayı bankaya her hangi bir anlaşma imzalatırsa o zaman kötü fakat ödeyeceğinin her hangi bir garantisi olmayacağı için bunu yapmamalıdır aksi takdirde imzalarsa bankaya sakat yani
Merhaba ben 25bin TL bankara borcum var ,ama ikamet im başka yerde yani anne babamın yanında değil acaba babamın evine haciz gelirmi
hayır gelmez şimdi mart ayı yani bu ayın son gününe kadar erteleme hakkınız var yok ödeyemiyorum diyorsanız eğer yapacak bişey yok size haciz gelmez eğer üstünüze bişey varsa haciz söz konusu olabilir fakat ödeyeceğinize dair bankaya bir bildirim vermediyseniz yada vereceği evrakları imzalamadıysanız haciz gelemez fakat yasal takip içinde olacağınızdan bilginiz olsun buda demek oluyor ki hesabınıza gelen paralar hüp diye çekilecek ve maaş varsa borçlu olduğunuz banka bunun bir kısmına el koyacak
Dayım 17 yaşında ehliyetsiz şekilde araba kiralayıp kaza yaptı.araçta bulunan arkadaşı öldü,araba pert oldu.
Dayım kazadan sonra 7 yıl yaşadı daha sonra başka bir kaza yapıp öldü.kazadan 17 yıl geçti…
Dedem yani dayımın babası arsasını satmaya gitti ve ögrendi ki arsaya haciz koymuş sigorta şirketi…
Bu yasalmıdır? Çocuğa reddi miras olurmu.
18 yaşından büyükler için borçlar şahsidir. Nasıl ki suçta şahsilik ilkesi varsa. Ama avukatlar abinizi bulamadığı için işin kolayına kaçmaktadır. Bu noktada babanız, abinizin borcunu ödemek durumunda değildir. Ama bu noktada diğer avukatın söylemlerinin yanlış olduğunu ve tebligat bile göndermemesi gerektiği konusunda bilgili ve bilinçli olduğunuzu ve hakkınızı sonuna kadar arayacağınızı hissettirmelisiniz. Bundan dolayı size kesinlikle borçlar ve icra konusunda tecrübeli bir avukata danışmanızı tavsiye ediyoruz. Bu bilgiler sadece öner amaçlıdır. Saygılar
Abim evli ve baska bir ikametgah adresinde yasiyor borcundan dolayi babama haciz gelebilir mi herhangi bir imza olayi da yok. Avukat oglunuz odemeniz gerek diye ariyor. Babam benim haberim yok diyor imza atmadim ben sorumlu degilim dedi. Babama haciz gelebilir mi eve tebligat gelir 7 gun icersinde itiraz edersiniz diyorlar tebligat bile gelmemesi gerek bizim borcumuz degil kefil olmadi babam bilgi verir misin.