Ev Alırken Evin Değeri Nasıl Hesaplanır?

Ev satın almak gerçekten ciddi bir iş, öyle kolay değil. Araştırma istiyor, zaman istiyor, fayda-maliyet karşılaştırması, fiyat karşılaştırması istiyor … Neden? Çünkü düşünsenize hayatınızın oldukça önemli bir kısmı evinizde geçiyor, yani ev alma kararı önemli bir karar. Diyelim, ev almaya böylesine zor süreçleri göze alarak karar verdiniz, peki hiç düşündünüz mü satın almaya karar verdiğiniz evin gerçek değeri nedir diye…
Aslında ev alırken evin değerini hesaplamanın basit bazı araçları var: Ev değerini hesaplama formülü ile en sık kullanılan yöntem aylık kira bedeline göre evin değerinin belirlenmesi, diğer bir yöntem evinizin konumuna göre değer belirlemek ve son olarak çeşitli evin değerini hesaplama araçlarını kullanarak değer belirlemek… Tabii, evin gerçek değerini komşular da belirler ama bu yazının konusu bu değil ….
Şimdi gelin, saydığımız yöntemlerin ayrıntıları nelerdir bakalım…
İçindekiler
1- Aylık Kira Bedeline Göre Değerinin Belirlenmesi
Bu yöntemde satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedeli üzerinden değer hesaplayabilirsiniz. Türkiye genelinde genellikle konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli üzerinden hesap yapılıyor. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak kabul ediyor.Bu durumda İstanbul dışında Türkiye geneli için satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini ölçebilirsiniz.
2- Evin Konum ve Özelliklerini Kıyaslayarak Fiyatının Belirlenmesi
Ev satın alırken en sık kurulan cümleler arasında ‘Konuma para veriyoruz’ ‘Konum alıyoruz!’ cümleleri geliyordur sanırım. Gerçekten de evin değerinin belirlenmesinde konumun, evin bulunduğu ilçenin, sokağın hatta mahallenin bileönemli bir payı vardır. Sokağın genişliği, apartmanların sıklığı, evin hangi cepheye kuzey mi güney cepheye mi baktığı gibi önemli değişkenler evin değerini etkiler.Bu arada yeri gelmişken söyleyelim eğer bir evin kuzey cephe mi güney cepheye mi baktığınız öğrenmek istiyorsanız; evin ön cephesine gelindiğinde güneşin sol taraftan doğup sağ taraftan battığını görmelisiniz, eğer böyle ise güney cepheli bir evdesiniz demektir…
Diğer yandan satın almak istediğiniz eve benzer konumda olan diğer satılık evlerin fiyatlarını araştırabilir, bunun için çevrede emlakçıları gezebilir ve çevredeki esnaf ile konuşabilirsiniz. Dahası o mahalledeki sakinler ile görüşebilirsiniz, onlar da size o muhitteki evlerin fiyatları- ederleri konusunda oldukça işe yarar bilgiler vereceklerdir.
EVİN DEĞERİNİ BELİRLERKEN ŞUNLARA DİKKAT EDİN!
1- Merkezi konumda bulunması
2- Ulaşım olanaklarının zengin olması
3- Yeni bina olması
4- Dairenin ışık alan (güney) cephede olması
5- Dairenin ön cephede yer alması
6- Dairenin ara katta yer alması
7- Binada asansör bulunması
8- Havuzunun olması (şart değil elbette)
9- Manzaraya sahip olması (Ağaçlık-yeşil alan-oyun alanları…)
10- Ortak alanların olması (Spor salonu, Sosyal tesis vb.)
3- Ekspertiz Raporu da işe yarar!
Ekspertiz, ev satın alacaklar için kredi kullanma aşamasında, bankalarca zorunda tutulan bir işlemdir. Konut Ekspertizi temel olarak almak istediğiniz evin yasal olarak gerçek değerini belirler. Ekspertiz raporu, bu konuda Sermaye Piyasası Kurulu tarafından (SPK) verilen lisansa sahip kişiler tarafından oluşturulur.
Bu rapordakonut kredisi başvurusu yaptığınız takdirde kredi kullanımı ve size verilecek kredi tutarı yer alır. Bu rapor ile satın almak istediğiniz ev için ne kadar kredi kullanabileceğiniz belirlenir.
Diyelim 500 bin liralık ev almak istiyorsunuz…
Örneğin 500 bin Türk Lirası tutarındaki bir evin 450 bin Türk Lirası banka tarafından size kredi olarak çekebilir, yüzde 25 olan 50 bin Türk Liralık ödemeyi de siz kendi tasarrufunuz ile karşılarsınız.
Ekspertiz Raporunda hangi unsurlar yer alır?
Evin gerçek değerini yasal olarak ortaya koyan Ekspertiz Raporu’nda …
- Evin metrekaresi
- Evin kaç yaşında olduğu
- Şerefiye payı
- Gayrimenkulün yapım sırasındaki maliyeti gibi unsurlar yer alır.
4) Emlak sitelerinin endeks uygulamalarını kullanabilirsiniz…
Artık ev ilanlarına online yani internet üzerinden bakılıyor. Bu konuda uzmanlaşmış pek çok internet sitesi var. Evinizin değerini belirlerken de online uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Örneğin satın almayı düşündüğünüz daireye baktığınız il, ilçe, hatta sokaktaki emlak değerlerini, metrekare fiyatlarını, fiyatlardaki değişimi öğrenmek için emlak sitelerine girip Emlak Endeksi uygulamalarını kullanabilirsiniz ve üzerinizden bir yük atmak, buna zamanım, ev aramaya- evin diğer işleri ile uğraşmaya vaktim yok diyorsanız, Gayrimenkul Danışmanları ile çalışabilirsiniz. Bu, zaten onların işi.
5) Rayiç Bedeli nedir, öğrenin!
Rayiç bedel, bir gayrimenkulün güncel alım satım değerini ifade eder. Evin minimum alım satım bedelini hesaplayarak evin değerine ait fikir edinilebilir.Resmi olarak rayiç bedel belediyelercehesaplanıyor. www.türkiye.gov.tr üzerinden belediye hizmetleri sekmesini açıp, gayrimenkulün bulunduğu il, ilçe ve semt bilgilerini doldurarak rayiç bedeli öğrenebilirsiniz.