Kredihesabi.com

Haciz Aileye Gelir mi?

Haciz Aileye Gelir mi?

Haciz aileye gelir mi? Sorusu, sıklıkla sorulurken borçlu olan kişiler net bir cevap bulmakta zorlanıyor. Bu tarz bir durumla karşı karşıyaysanız; bu içeriği okuduktan sonra sorunuzun cevabını almış olacaksınız.

Haciz kavramı; icra takibi sürecinin netleşmesi durumunda, alacaklının belirttiği talep doğrultusunda borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarına el konulması olarak adlandırılmaktadır. Adli ve idari makamlar tarafından verilen bu mevcut karar sonucu; yetkili icra memurları haciz yapılacak meskendeki mallara el koymaktadır.

Bir kredi borcu söz konusu olduğunda aile evine haciz gelmesi, borçlunun ikamet ettiği yere göre değişiklik göstermektedir. Borçlunun aile evinde ikamet etmesi durumunda, aile evine haciz kağıdı gönderilecektir. Bu sebeple, borçlu kişinin ikamet ettiği hanedeki eşyalar da haciz kapsamına alınabilmektedir. Fakat borçlu reşit ise, aile evindeki eşyalar arasından borçluya ait olan eşyalar alınabilmektedir. Ayrıca hanedeki eşyaların faturalarının durması durumunda, yetkili icra memurlarına bu faturalar ibraz edildiğinde, borçlunun ailesine ait eşyalar alınmayacaktır.

Borç Sebebiyle Aile Evine Haciz Gelir mi?

Belirli durumlarda, borç nedeniyle aile evine haciz gelmesi söz konusu olabilmektedir. Borçlu kişinin aile evinde ikamet etmesi ve ikametgahının bu evde olması durumunda haciz bu eve gelecektir. Ancak haciz esnasında borçlu kişinin üzerine kayıtlı eşyalara el konulmaktadır. Yetkili haciz memuru eve geldiğinde borçlu evde değilse, haciz memuru evdeki tüm eşyaları borçluya ait olarak kabul edip işlem yapabilmektedir.

Borç nedeniyle borçlunun yaşadığı eve haciz gelmesi ve evde olmaması durumunda aile eşyaları haciz memuru tarafından alınabilmektedir. Ancak aile bireyleri, eşyaların faturaları göstererek eşyaların borçluya ait olmadığını kanıtlamalıdır. Böyle bir durumda eşyalara el koymayı sürdüren haciz memurundan tutanak tutması istenmelidir.

Banka Aile Evine Haciz Gönderir mi?

Doğrudan aile evine bankanın haciz göndermesi söz konusu değildir. Banka tarafından haciz süreci başlatıldığında, öncelikle borçlunun maaşına haciz gelmektedir. Bu konuya ilişkin olarak sigortalı çalışan kişinin maaşına haciz gelmektedir. Böyle bir durumda banka tarafından şirket maaşının bir kısmı alınmakta ve geri kalan kısım ise haczedilmektedir.

Borçlu kişinin maaşı olmaması halinde, kişinin hanesine haciz memuru gönderilebilmektedir. Bankaya gösterilen taşınmazlar ipotek edilir. Borcu tahsil etmek için banka tarafından taşınmazlar satışa çıkarılır. Banka borçlarına ilişkin olarak bir tebligat gönderilir ve bankayla iletişime geçilerek borcun yapılandırılması yapılır. Borcun yapılandırılması sağlanmadığı taktirde, kredi kartlarının iptali gerçekleştirilerek eve haciz gönderilir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmemesi

Kredi kartı borcunun ödemesi gerçekleştirilmediği zaman borç,3 ay içerisinde yasal takibe alınacaktır. Söz konusu borcun yapılandırılması sağlanmazsa, borçluya ait olan taşınır ya da taşınmaz mallara ipotek koyulmaktadır. Sigortalı olarak çalışan borçlunun maaşına, maaşının dörtte biri oranında haciz gelmektedir. Ancak emeklilerin kredi borcu olduğunda maaşlarına bloke koyulmazken, araba ya da eve el konulabilmektedir.

Kredi Kartı Haczi Eve Gelir mi?

Kredi kartı haczi; borçlu kişinin ikametgahının bulunduğu eve gelmektedir. Bu açıdan borçlu kişi kendi evinize çıkarak ya da ikametgahını farklı bir adrese aldırarak, ailesinin eşyalarına haciz gelmesi engelleyebilir. Ayrıca söz konusu bankanın avukatları ile görüşme sağlayarak borç yapılandırılması talep edilebilmektedir. İcra işlemleri için; haciz gelecek evdeki faturaların borçlunun üzerine olması avantaj sağlayacaktır. Banka politikasına bağlı olarak, kredi kartı borcunu ödemeyen borçlunun evine haciz konması durumunda;

  • Çamaşır Makinesi
  • Bulaşık Makinesi
  • Buzdolabı
  • Televizyon
  • Fırın
  • Koltuk takımı gibi eşyalara el konulması söz konusu değildir.

El konulabilmesi için bu eşyalardan iki adet olması gerekmektedir. Fakat yetkili haciz memuru lüks olarak varsayılan bir eşyanın haczedilmesine karar verebilmektedir.

Evdeki Eşyaların Haczedilmesine İlişkin İtiraz Etme

Yasal bir hak olan hacze itiraz etme; belirli şartlar doğrultusunda yapılmaktadır. Borçlu kişinin bekar ise, evine gelen haciz memurları yalnızca kişiye ait eşyaları almaktadır. Borçlu kişi evli ise, çiftlerin aldığı ortak eşyalar haczedilebilmektedir. Ayrıca haciz memurunun uygun olmayan eşyalara el koyması durumunda da itiraz edilebilmektedir. Hacze itiraz etme;

  • Borçlu kişi evli ve çocuğu var ise, haciz memurun çocuk eşyalarına el koyması,
  • Evde zorunlu eşya olarak kabul edilen ve 2 adet olmayan eşyalara haczedilmesi,
  • Şahsi eşyalara el konulması durumlarında yapılabilmektedir

Günümüzde hâlâ borç nedeniyle eve haciz gelmesi söz konusudur. Borcun tutarı fark etmeksizin eve haciz gelmesi mümkündür. Ancak büyük tutarlardaki borçlar için bankalar daha ısrarcı bir süreç izlerken, küçük tutarlardaki borçlar için daha inisiyatifli davranarak borç yapılandırılması istemektedir.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2014-2020 kredihesabi.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.