Kredi İçin Eş Rızası Şartı Aranır Mı? (Konut ve İhtiyaç Kredisi)
Konut kredisi çekecek kişilerin evli olması durumunda eşlerinde bazı durumlarda imza atması gerekebilir. Kredi başvuru aşamasından kredinin hesaba yapması sürecine kadar bazı yasal prosedürler gerçekleşir. Bu işlemlerin birçoğunda sadece krediyi çeken kişinin imzası yeterli olurken, bazı işlemlerde ise eşin de rızası yani imzası istenebilmektedir. Bu durum her banka için aynı olup yasal zarurettir. Bu yazımızda genel anlamda konut kredisi ve ihtiyaç kredisi çekilirken eş izni, rızası ve imzası istenir mi sorusuna yanıt vereceğiz.
İçindekiler
Eşten Habersiz Kredi Çekmek
Özellikle erkekler bazı özel durumlarda eşlerinden habersiz bir şekilde kredi çekmek isteyebilir. Eşinin haberi olmadan kredi çekmek isteyen kişiler ne gibi yöntemler kullanırsa bu krediyi kullanabilir?
Kişi eğer sadece ihtiyaç kredisi ya da taşıt kredisi kullanacaksa eşinden habersiz bir şekilde kredi çekebilir ve bunu istediği gibi kullanabilir. Bu durum hem erkek hem de kadın için geçerlidir. Bankadan ya da online olarak yapılan bireysel ihtiyaç kredilerinde eş izni aranmaz. Ama banka kefil olarak bazı durumlarda özellikle memur olan eşin rızasını isteyebilir. Bu durumda kişi eşine haber vermek zorunda kalabilir.
Eşin Haberi Olmadan Konut Kredisi Çekmek
Asıl önemli nokta eşten habersiz ve izinsiz konut kredisi çekmektir. Kredinin tutarı ve limiti ne olursa olsun banka konut kredilerinde eş rızası aramaktadır. Eş rızası konut kredisi başvurusunda değil, kredinin kullanılması aşamasında istenmektedir. Yani kişi eşinde habersiz konut kredisine başvuru yapabilir.
Tüm eksper işlemleri biter ve son olarak kredinin hesaba geçmesi kalır. Bu aşamada banka eşin de bankaya gelip imza atmasını ister. Bu durumda konut kredisi kullanmak isteyenlerin mutlaka eşlerine haber vermeleri gerekmektedir.
Evli Çiftlerin Birbirinden Habersiz Borçlanmaları
Bilindiği üzere evlilik gerçekleştikten sonra meydana gelen bazı borçlanmalar ortak iken bazı borçlanmalar sadece borcu olan kişiye aittir. Örneğin, ev kredisi çekilmesi sırasında her iki eş de imza attığı için evlilik birlikteliğinin bozulması durumunda yine borçlar ortak ödenecektir.
Ama ihtiyaç kredisi ya da taşıt kredisi gibi bir borçlanma sonrası evliliğin bitmesi durumunda borç krediyi çeken eşe kalır. Bu durum birçok eşin mahkemelik olmasına neden olmaktadır.
Boşandıktan Sonra Kredi Borcunun Akıbeti
Boşanma gerçekleşmesi durumunda çekilen kredilerin türüne bağlı olarak borç dağılımı yapılır. Ev kredilerinde borçlar eşit bölünür. İhtiyaç kredisinde ise borçlar krediyi çeken kişiye devredilir. Özellikle ihtiyaç kredisi çekmiş ve parayı da ortak harcamış olan çiftlerden krediyi çeken taraf boşanma sonrası mağdur olabilmektedir. Çünkü krediyi ortak harcamalarına rağmen ödeme ek taraflı yapılacağı için bir mağduriyet söz konusu olacaktır.
Bu sorunlu durumun çözüme kavuşturulması için yapılan harcamaların ortak harcama olduğunu gösteren faturaların ibraz edilmesi çoğu zaman yeterli olacaktır.
Örneğin, karı-koca ortak tatil yapmışsa, eve ortak eşya alındıysa bu borçlarda her ne kadar tek taraf imzası olsa da ortak ödeme söz konusu olacaktır.