Muhtaç Aylığı Nedir? Kimler Alabilir?
Muhtaç aylığı bilgisi herhangi bir güvencesi ve geliri olmayan kişiler için önemli bir yerde duruyor. Muhtaç aylığı başvurusu için şartlarlar uygun olduğu durumlarda devlet tarafından vatandaşa destek sunuluyor.
Fakirlik maaşı (muhtaç aylığı) nedir?
Fakir maaşı herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan, herhangi bir geliri veya devlet tarafından bağlanmış herhangi bir aylığı olmayan, mahkeme kararı ile veya kanun ile bakım altına alınmamış olan ya da kazancının muhtaç aylığı miktarını geçmemesi devlet tarafında görevlendirilen Vakıflar Genel Müdürlüğü‘nün verdiği sosyal yardımdır. Fakirlik maaşını alabilmek için şu şartlardan en az birine uymak gerekmektedir:
Fakirlik maaşı (muhtaç aylığı) kimlere verilir?
- Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmamak
- SSK’dan veya başka bir kurumdan maaşı ve geliri bulunmamak
- Mahkeme kararı ile veya kanunla bakım altına alınmamış olmak
- Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı bulunmamak veya bulunanların aylık gelirinin muhtaçlık aylığından düşük olması. En az %40 engellilik durumu bulunma,
- 18 yaşını doldurmadan anne ve babasını kaybetmiş olma ve bakacak aile üyesi veya aile dostu bulunmama.
- 65 yaş sınırını geçmiş olduğu halde emeklilik durumunu bulundurmama ve bakacak kimsesi olmama.
Fakirlik maaşı (muhtaç aylığı) nasıl alınır?
Fakirlik maaşı alabilmek için şartlar uygun olduğu takdirde çok basit. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne şahsen ya da posta yoluyla müracaat etmeniz yeterli. Bu konuda vatandaşa zorluk çıkarmamak amaçlanmış olmalı ki çok fazla evrak istenmemekte. Sadece formu doldurmanız en az %40 engellilik durumunuz varsa engellilik raporunuz vermeniz yeterli. Başvuru sonucunu e-devlet’ten öğrenebilirsiniz. E -devlet şifreniz yoksa en yakın bir PTT’den şifrenizi alabilirsiniz.
Fakirlik maaşı (muhtaç aylığı) ne kadardır?
Fakirlik maaşı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açıklandı. Buna göre 2019 yılı itibariyle fakirlik maaşı alan kimselere her ay düzenli olarak 817,67 TL ödenmektedir. Fakirlik maaşı memur maaşına endeksli olarak her yıl güncellenmektedir.
Fakirlik maaşı ile engellik maaşı birbirinden farklı mıdır?
Fakirlik maaşı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilir. Bunun için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurulması gerekmektedir. Engellilik maaşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilir ve buraya müracaat edilmesi gerekmektedir. Fakat Vakıflar Genel Müdürlüğü de % 40 üzerindeki engellilere yardım etmektedir. Bununla birlikte 2022 sayılı kanunla yani Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından engelli vatandaşlarımıza maaş 3 ayda bir verilir ancak muhtaç aylığı ayda bir alınır. 2022 engelli maaşında yüzde 40 ile yüzde 69 arası engelli vatandaşlara üç ayda bir 1197,44 TL, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşlara 1796,16 TL engelli maaşı ödenir. Yüzde 40-69 arası engelli raporu olan vatandaşların engelli maaşı aylık 399,14 TL’ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların engelli maaşı ise aylık 598,72 TL’ye tekabül etmektedir. Hem ayda bir verildiği hem de daha yüksek olduğu için engelli vatandaşlarımız için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden muhtaç aylığı bağlatmak 2022 engelli maaşı bağlatmaya göre daha avantajlıdır.
Fakirlik maaşı nereye, hangi bankaya yatırılır?
Fakirlik başvurusu yapmanızın ardından kurum tarafından aylık bağlanması kararlaştırılan kişilerin yoksulluk aylığı yani fakirlik aylıkları şahıs adına açılacak olan PTT hesaplarına ya da Ziraat Bankası hesaplarına yatırılmaktadır.