Kredihesabi.com

Nafakaya Haciz Konur Mu?  

Nafakaya Haciz Konur Mu?   

Boşanma sonrası eski eşlerin eve varsa çocukların geçimi için mahkemece verilmiş nafaka ödemeleri bankalar aracılığı ile yapılmaktadır. Eski eşinden nafaka alan bir bayan ya da çocuklar başka bir borçtan dolayı icra ile karşı karşıya kaldıklarında nafakaya haciz konur mu diye endişeye kapılmaktadır. Nafakaya tedbir konulması kanunen yasak olmakla birlikte,  kişilerin hesabına başka yerlerden yatan paralara haciz konulabilmektedir.

Nafaka Borcu

Nafaka Gelirine Banka El Koyabilir Mi?

Bir bayan eski eşinden ayrıldıktan sonra varsa çocukları ile birlikte asgari geçim için gerekli olan parasal yardım tutarı mahkemece hesaplanır. Ve kocaya belli aralıklar ile eski eşin hesabına yatırılmak sureti ile bir nafaka borcu çıkarılır.  Çocuk için belirlenen nafaka ödemesi,  çocuğun 18 yaşına gelinceye kadar devam etmesi ön görülür.

Nafaka alan kadın başka yere borçlanır ve bu borcunu ödeyemeyecek duruma geldiğinde alacaklı kişi ya da kurum tarafından ihtar edilir. Borcunu ödememeye devam etmesi sonrası alacaklı kişiler icra kanalı ile kişinin gelirine ve mallarına el koymak isteyebilirler. Gelire haciz konulması hususunda nafaka bunun dışında tutulmaktadır. Nafakadan başka geliri olmayan kişilerin nafaka gelirlerine el konulması, nafakaya haciz konulması söz konusu olamaz.

Nafaka, dul ve yetim aylığına icra uygulanamaz!

 

Nafaka, Dul ve Yetim Aylığına Haciz Konulamaz

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda bulunan ilgili maddesine göre;  madde 5510: SSK emeklilerinin aylıklarına SGK alacakları ve nafaka borçları dışında haciz uygulanamaz. Bu da nafaka geliri olan, dul ve yetim aylığı alan kişilerin gelirlerine el konulamayacağı anlamına gelmektedir. Sadece nafaka ödeyen kişilerin borçlarını ödememesi durumunda, onların gelirlerinden kesinti yapılabilir.

Aşağıdaki videoda boşanma, nafaka, haciz hakkında geniş bir bilgi alabilirsiniz.

Borcunuzu Ödeyemezseniz  Alacaklı Nasıl Tahsil Eder?

Borcunuz var ama siz normal yollarla ödeyemiyorsunuz. Sadece eski eşinizden gelen nafaka ile ekonomik geçiminizi sağlıyorsanız bu durumda alacaklı ne yapacak? İlk olarak nafaka dışında hesabınıza gelen paraya bloke koydurabilir. Size ait olduğu tespit edilen mülk ve eşyalara haciz koydurabilir.

Maaşa Haciz

Baba Evinde Yaşıyorsanız Haczi Nasıl Engellersiniz?

Alacaklı kurum veya kişi borcunu almak için tük hukuki ve hukuk dışı yolları deneyecektir. Kendinize ait bir ev değil de babanızın evinde yaşıyorsanız evde ki mülkün size ait olmadığını faturalarla belgeleye bilirsiniz. Fakat size ait borcu yapılandırma yoluna giderek bir an önce borcunuzu ödemeniz gerekmektedir. Hayatınızı her aşamasında karşınıza çıkabilir. Örneğin sigortalı bir işe girdiğinizde maaşınıza haciz konabilir. 

Emekli  Maaşına Nafaka Kesintisi

Emekli olup da eşinden ayrı yaşayanlar, boşanma sonrası eski eşe nafaka ödeyecekler ise bunu aksatamazlar. Emekli  olan koca, nafakayı ödemediğinde kendisine icra yolu ile yaptırım uygulanacaktır. Bu da emekli maaşının bir kısmının kesilmesine neden olacaktır. Birçok kişi emekli maaşına icra gelmez diye düşünse de bunun doğrusu şu şekildedir; emekli maaşının tamamına haciz gelmese de bir kısmına haciz konulabilmektedir. Bu sayede eski eş ve çocukların da hayatlarını idaname ettirebilmeleri sağlanmaktadır.

Nafaka Borcu Yüzünden Maaşın Ne Kadarı Haczedilebilir?

İster özel sektörde olun isterseniz devlette çalışın borcunuz varsa ve siz normal yollardan borcunuzu ödemiyorsanız maaşınıza bir süre sonra haciz konabilir.  Maaşınıza haciz konması için öncelikle kesinleştirilmiş ve kararlaştırılmış bir icra takibi başlatılmalıdır. Kesinleşen icra takibi sonunda borçlunun çalışıp çalışmadığına bakılır. Borç ödeme tarihinden itibaren 90 gün geçmiş ise borçluya son olarak uyarı yapılır ve 7 gün mühlet verilir. bu süre zarfı içerisinde borçlu hala borcunu ödemez ise maaşına haciz konulur. Bu borç genel bir borç ise maaşın 4\1’i kesilir. Fakat bu haciz nafaka borcundan dolayı ise ödemesi gereken nafakanın tamamı maaşından kesilir. Borçlunun nafaka borcunun dışında başka bir borcu varsa, nafakadan borcu düştükten sonra kalanın 4\1”de maaşından kesilir.

Nafaka Ödemeyene İcra Gider Mi?

Nafaka alan kişilerin haciz sorunu ile karşılaşmayacağını belirttik. Ayrıca  nafaka ödeyen kişilerin karşılaşabilecekleri icra sorunları hakkında bilgiler sunmak istiyorum. Eski eşine mahkeme kararı ile her ay nafaka ödemesi yapmak zorunda kalan koca bu nafaka borcunu aksattığında icra ile karşı karşıya kalabilir.

Nafaka borcunu biriktiren kişilerin eski eş tarafından icraya verilmesi sonrası, kişinin gelirine istinaden hakkında icra işlemleri başlatılır. Yani vermesi gereken nafaka miktarını kendisi vermese bile icra yolu ile bu nafaka kendisinden tahsil edilebilir.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2014-2020 kredihesabi.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.