Ölen Kişinin Mal Varlığını Öğrenme Yolları
Vefat eden kişilerin bırakmış oldukları tüm malları kısa bir araştırma ile öğrenebilirsiniz. Miras araştırması adı altında yapılacak olan birkaç sorgulama sonrası ölen kişinin mal varlığı tespit edilebilir. Ölen kişi sizin yakınınızsa yani mirastan pay alma gibi bir durumunuz söz konusuysa o zaman ilgili resmi birimler kayıtlı mallar hakkında size gerekli tüm bilgileri verecektir. Bunun için sırasıyla aşağıda sayacağımız kurumlara giderek vefat eden kişiden kalan para, arsa, ev, altın, hisse senedi vb tüm değerli varlıkları sorgulatmalısınız.
Ölen kişinin mirasını sorgulayabilmeniz için ilk önce veraset ilamı çıkarmalısınız. Bu belge olmadan miras sorgulama yapamazsınız. Önce bu belgeyi nasıl ve nereden çıkaracağınıza bakalım.
İçindekiler
İlk İşiniz Veraset İlamı Çıkarmak Olmalı
Veraset ilamı; ölen bir kişinin bırakmış olduğu mallardan hak iddia eden kişilere çıkarılan bir belgedir. Bu belge noterlerde çıkarılmaktadır. Ama ölen kişi ile veraset ilamı çıkaracak kişi arasında soy bağının olmaması durumunda bu sefer mahkeme aracılığı ile veraset ilamı çıkartılır.
Soy bağı varsa hemen T.C kimlik belgesi ve ölen kişinin ölüm belgesi ile birlikte notere gidilip ilgili forum doldurulur. Forum doldurulduktan sonra ortalama 80 TL gibi bir ücret karşılığında yasal veraset ilamı çıkarılmış olur. Bu belge ile artık ölen kişinin mal varlığı araştırılmaya başlanabilir.
Ölen Kişi Üzerine Kayıtlı Tapu Bilgilerini Öğrenme
Vefat eden kişilerin mirası araştırılırken en çok da tapu ile ilgili kısım öne çıkmaktadır. Kişinin mirasçıları mal paylaşımı yapmadan önce tapu bilgilerini öğrenmeleri gerekmektedir. Bunun için tapu müdürlüğüne miras üzerinde hak eden kişiler ister toplu ister bireysel olarak başvuruda bulunabilir. Başvuru için istenen belgeler;
- T.C kimlik Belgesi
- Veraset İlamı
- Soy Bağı Olmayanlar İçin Mahkemeden Alınmış Veraset İlamı
Bu belgeler ile tapuya yapılan başvurularda aynı gün içinde ölen kişinin üzerinde kayıtlı olan; arsa, ev, tarla, bahçe, iş yeri, dükkan vb tüm taşınmazlar tespit edilebilir.
Ölen kişilerin borçlarını ödemek istemiyorsanız İlgili Yazımızı Mutlaka Okuyun: Ölen kişilerin kredi borcu ne olur?
Vefat Eden Kişilerin Banka Hesap Bilgilerini Öğrenme
Bankada bulunan tüm hesaplar BDDK tarafından uygulanan esaslara göre müşteri gizliliği nedeniyle kimseyle paylaşılamaz. Ama vefat eden kişilerin çocukları, soy bağı bulunup mirasçı olduklarını iddia eden kişiler tarafından böyle bir talep gelebilir. Banka hesap bilgilerinin açıklanabilmesi bankalar bazı belgeler isteyecektir. Bunlar;
- Ölen kişi için çıkartılacak veraset ilamı
- Hesap sahibinin vermiş olduğu noter onaylı vekaletname
Bu iki belgeden biri olmadan kişiler banka bilgilerini sorgulayamazlar. Ama bu evraklar ile banka şubesine gidildiğinde görevliler tarafından tüm banka hesap bilgileri mirasçılara verilebilir.
Önemli Bir Bilgi: Banka hesaplarında bulunan nakit para, döviz, altın hesabı gibi ürün bilgilerini online ortamda olduğu için ilgili bankanın tüm Türkiye’deki şubelerinde bulunan tüm bilgiler verilebilir. Ama ölen kişinin diğer banka şubelerinde bulunan kiralık kasa bilgileri verilemez. Bu bilgiler için ya kişiler tek tek banka şubelerini gezecekler ya da banka genel müdürlüğüne başvuru yapmak kaydı ile tüm banka şubelerindeki bilgileri isteyebilirler. Bunun için belli bir ücret ödemesi istenebilecektir. Kaynak
Ölenin Üstüne Kayıtlı Taşıt Sorgulaması
Ölen kişilerin üzerine kayıtlı araba ve genel olarak tüm taşıtları sorgulayabilmek için herhangi bir trafik tescil müdürlüğüne gidilmesi yeterli olacaktır. Bunun için yine ölüm veraset ilamı ya da vekalet belgesi yeterli olacaktır. Soy bağı olan kişiler bu araştırmayı herhangi bir trafik biriminden yapabileceği gibi sigorta acenteleri de kayıtlı taşıt sorgulaması yapabilirler.