Kredihesabi.com

ÇEK TAHSİLİ NASIL YAPILIR

ÇEK TAHSİLİ NASIL YAPILIR

Çek ticarette  en sık kullanılan vadeli ödeme yöntemidir. Kredi kartları çoğu kez çekin işlevini yerine getirse de bir çok sektörde aynı güncelliğini korumaktadır. Ticarete yeni giren ya da çek kullanmaya yeni başlayan girişimciler için çek tahsilatı ile ilgili bazı bilgiler paylaşacağız. Alacağımıza karşılık aldığımız bir çeki nasıl tahsil edebiliriz sorusunu cevaplamadan önce çekin geçerliliği ve çekin gerçekliği yani sahte olmaması ile ilgili tereddütlerimizi nasıl giderebiliriz sorusunu cevaplayalım…

ÇEKİ ALIRKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ

Ticaret hukukunda bir çekin çek olarak sayılması için bazı bilgilerin net olarak yazılması gerekmektedir. Çekin üzerindeki ibareleri  keşideci olarak tanımlanan çek sahibinin –tüzel yada gerçek kişi- yazması  gerekmektedir. Yani çeki imzalayan kişi tüm bilgilerini de yazması gerekmektedir. Bilgilerin değiştirilmesi ve düzeltilmesi söz konusu olursa her yapılan değişikliğin yanına keşideci tarafından imza ya da paraf atılmalıdır. Peki çekin gerçekliği ve geçerliliği olarak bahsettiğimiz çekin şekil şartları nedir?

çek örneği

ÇEKİN ŞEKİL ŞARTLARI

  • Çek yaprağının üzerinde bulunan hologram ve karekod çekin sahte olmadığını gösterse de çekin üzerinde ismi yazılı olan şubeyi arayarak teyit almak en garantili yoldur.
  • Vade; çek yaprağının sağ ya da sol üst köşesinde çekin karşılığının ödeneceği tarih, ay gün ve yıl olarak yazı ya da rakam ile yazılı olmalıdır.
  • Keşide Yeri; çekin üzerinde  “keşide yeri” olarak ayrılan yere veya çekin sağ ya da sol üst köşesine ve yahut ad-soyadın altına yazılmalıdır. Keşide yerinin yazılı olmaması halinde çek ödenmez. Ayrıca çekteki keşide yeri çekin tahsil süresini etkiler.  Muhatap bankanın olduğu yer ile keşide yeri aynı ilde ise tahsil süresi vade tarihi dahil olmak üzere 10 gündür, farklı bir il de ise 1 ay, aynı kıta bir başka ülke ise 1 ay farklı bir kıta ise 3 aydır. Bu süreler içerisinde muhatap bankaya ibraz edilmelidir.
  • Bedel; yazı veya rakam ile tahsil edilecek bedel yazılmalıdır. Her ikisi de yazılı ile yazılı olan bedel dikkate alınır.
  • Muhatap; çek bedeli kime ödenecekse onun ismi yazılmalıdır.
  • Keşideci imzası; tüzel kişi ise firma ismi eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılmalı ve yetkili kişinin imzası olması gerekmektedir. Gerçek kişi ise ad-soyad ve imzası olmalıdır.

Uzun bir girişten sonra asıl sorumuzu cevaplayalım.

ÇEK TAHSİLİ NASIL OLUR

Çek tahsilinin birkaç yolu vardır.

  • İlk olarak vade tarihinde muhatap bankaya gidilerek çek ibraz edilir. Tahsil etmeden önce çekin arkasına ad-soyad  ve imza atılarak cirolanır. Çek tahsilatı gerçekleşir. Eğer muhatap şube ise masraf çıkmaz. Ama çek karnesinin verildiği şube dışında aynı il bile olsa farklı bir şube ise 50 TL nin üzerinde bir masraf talep edilir. Banka çalışanı çek bedeli üzerinden masrafı düşerek size ödeme yapar ya da siz masrafı ayrıca verebilirsiniz.
  • Çek tahsilinde diğer bir yöntem de çalıştığınız bankaya vade süresinden önce takasa vermektir. Banka görevlisi çeki sizden aldığına dair bir tutanak düzenleyecektir. Bankaların masraf politikalarına göre değişir ama bu yöntem daha az masraflıdır. Ama çek bedeli  çek vadesinden bir sonraki gün hesaba geçer. Yani 02.01.2018 vadeli bir çekin tahsilatı ilgili hesaptan o gün tahsil edilir takas bankasında bir gün tutulduktan sonra hesabınıza 03.01.2018 tarihinde geçer.
  • Eğer vadesi gelmemiş bir çeki acil olarak tahsil etmek isterseniz faktoring şirketlerinde bir komisyon karşılığı tahsil edebilirisiniz.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2014-2020 kredihesabi.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.