Kiralık Kasa
Bankalar daha güvenli bir saklama yöntemi olan kiralık kasa hizmetini müşterilerine sunmaktadır. Evlerimizden daha korunaklı ve güvenli saklama yerleridir. Para, altın mücevher ve dahi taşınabilir kıymetleri kiralık kasamızda saklayabiliriz. Gerçek ve tüzel kişiler kiralık kasa kullanabilir. Mevzuata göre kiralık kasa sigortası kiracı ve bankanın insiyatifi dahilinde yapılabilmektedir. Ama uygulama da bankalar kiralık kasalara sigorta yapmazlar. Kiralık kasaların boyutları farklıdır. 3 farklı boyutu olan kiralık kasaların büyüklüğüne göre de ücretleri de değişir.
Kiralık kasa ile değerli eşyalarınız güvende
Kiralık kasa; bankaların müşterilerine özel olarak tasarladıkları kıymetli eşyalarının güvenliğini sağlamak için boyutları farklı çelik kasalardan oluşan özel bir muhafaza hizmetidir. İnsanlar yıllarca, emekle yaptıkları birikimlerini, kıymetli ziynet yada evraklarını saklama ihtiyacı duyarlar. Alınan tüm tedbirler, evimizde en üstün düzeyde güvenlik sistemleri de olsa yaşanan hırsızlık olaylarına bazen çaresiz kalmaktadır. Bankalar bu hizmeti veren ve evlerimizden daha güvenli olan kurumlardır. Bankların esas görevi muhafaza etmektir. Hesapları gizlilik esasıyla, kıymetli evrakları , ipotekleri , senetleri , paraları ve altınları muhafaza etmekle yükümlüdürler. Bu nedenle muhafaza etme hizmeti alacağımız profesyonel kurumlardır.
Kiralık kasa nasıl alınır?
Kiralık kasa almak için ilk olarak bankada bir hesabınız olmalıdır. Bunun için kimliğiniz ve bir adet fotoğrafınız ile birlikte banka şubesine başvurmalısınız. Hesap açma işleminiz tamamlandıktan sonra boyutları farklı olan kiralık kasanızı seçmelisiniz. En küçüğü ayakkabı kutusu büyüklüğünde olan kiralık kasalar 3 farklı boyuttadır. Küçük- orta ve büyük olarak tanımladıkları kasaların ücretleri boyutlarına göre farklılık gösteriri. Ödeyeceğiniz bedel noktasında seçeceğiniz kasa boyutu sizin için önem arzedebilir. Bunun yanında kiralık kasa alırken kullanacağınız bankanın ikametgahınıza yada iş yeriniz yakın olmasına dikkat ederseniz ulaşım konusunda sıkıntı yaşamazsınız.
Kiralık kasa ücretleri 2019
Kiralık kasaların bankadan bankaya ücretleri değişmekle birlikte genelde yıllık ücret olarak alınır. Ama bazı bankalar bunu aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak da ücretlendirmeyi çeşitlendirmişlerdir. Komisyona ek olarak kiralık kasayı kapattığınızda iade edilecek olan bir depozite de talep edilir. Bazı bankalara ait kiralık kasa ücretleri aşağıdaki gibidir.
Haftasonu da kiralık kasayı kullanın
Kiralık kasalara resmi tatiller dışından mesai saatlerinde her zaman kullanabilirsiniz. Her kullanımda ziyaret saatinizi belirttiğiniz bir çizelgeye de imza atmanız gerekmektedir. Ama Robot Kasa olarak tanımladıkları 7/ 24 hizmet veren bazı bankalarda vardır. Bu kasaların haftasonu , gecenin kör vakti yani istediğiniz her zaman kullanma alternatifi vardır. Genelde normal kasa fiyatlarının iki katı ile ücretlendirilir. Bazı bankalarda belli bir tutarın üzerinde varlığı olan müşterilerine bu hizmeti sunar.
Kiralık kasalar ne kadar güvenli?
Kiralık kasaların evlerimizden daha güvenli olduğu bir gerçektir. Kiralık kasalarının üzerinde iki kilit vardır. Biri size ait olan anahtar diğeri de bankanın sahip olduğu anahtardır. Kasanın açılması için her iki anahtarında aynı anda olması gerekmektedir. Yani siz olmadan o kasa açılamaz. Banka sizin koyduğunuz kıymetli eşyalarınızı tespit etmez yani içinde ne olduğunu bilmez. O nedenle garanti altına alamaz. Banka bu konumda emanetçi ve koruyucu konumundadır.
Kiralık kasalara sigorta yapılır mı?
Kasa içerisindeki kıymetli eşya yada evrağın bedeli bilinmediğinden sigorta yapılamamaktadır. Bankalar kiralık kasalarda ne kadar sorumludur diye sorulacak bir soru için ise bankalar her türlü tedbiri almışlardır ama içindeki eşyalar konusunda hiçbir sorumluluk almazlar. Her hangi bir tedbirsizlik durumunda ise dava yolu açıktır.
Bunun yanında mevzuata göre kiralık kasa sigortası kiracı ve bankanın insiyatifi dahilinde yapılabilmektedir. Ama uygulama da bankalar kiralık kasalara sigorta yapmazlar.