Kredihesabi.com

Kredi Kartı Bekleyen Provizyon Nedir? Ne Kadar Sürer?

08.07.2020
Kredi Kartı Bekleyen Provizyon Nedir? Ne Kadar Sürer?

Kredi kartı bekleyen provizyon, sahip bulunduğunuz banka veya kedi kartıyla yapmış olduğunuz alışveriş sonrasında bankaların sahip olduğu sınırlı bilginin göstergesidir. Bekleyen provizyon ayrıca yapmış olduğunuz ödemenin onay süresinin ilk aşamasıdır. Eğer yaptığınız işlemlerde bekleyen provizyon ibaresi bulunuyorsa; ilgili tüm bilgilere bu içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Kredi veya banka kartı kullanıcısı olan herke, alışveriş sonrası kartıyla ödeme yaptığı anda işlemin tamamlandığını düşünür. Ancak hesap ekstrelerine bakıldığında son yapılan alışveriş işlemleri ‘Bekleyen Provizyon’’ olarak görünür. Peki, neden alışveriş sonrası ödeme hesap ekstresine yansımaz? Çünkü alışveriş yapıldıktan sonra ödemenin hesap ekstrenize hemen yansımamasının sebebi, geri planda yürütülen karmaşık bankacılık işlemleridir.

Bekleyen Provizyon Süreci Nasıl İşler?

Bekleyen provizyon, banka veya kredi kartının herhangi bir fiziki veya sanal ortam alışverişi sonrasında kullanıldığı an başlayan bir süreçtir. Satıcı ile banka arasında gerçekleşen işlemlerde kredi kartının kullanılarak ödemenin tahsil edilmesi sonrasında ‘’ön onay’’ işlemi gerçekleşir. Ön onay işlemi sırasında müşterinin almış olduğu emtiayı karşılayacak düzeyde bakiyesi veya kredi limitine sahip olup olmadığı denetlenir.

Yapılın bu ön onay işlemi, satıcının müşterinin sipariş verdiği ama ödemesini henüz yapamadığı mal veya hizmetleri teslim etme riskini minimum seviyeye düşürür. Kredi kartı veya banka kartını fiziki ve sanal olarak kullanılması sonrasında başlayan ön onay süreci aşağıdaki şekilde yürütülmektedir.

  • Alışverişini tamamlayan müşteri kartını veya kart bilgilerini verir,
  • Kartın çekildiği POS cihazı, saniyeler içerisinde yaptığı işlemle müşteri kart numarası, yapılan alışverişin tutarı ve satıcının kimlik numarasını bankaya iletir.
  • Banka tarafından yapılan saniyelik işlem sırasında bakiye bilgileri veya kredi limiti incelenir,
  • Yapılan değerlendirme sonucunda alınan mal veya hizmetin tutarı kadar bakiye mevcutsa, banka ağ üzerinden satıcı firmaya bir yetkilendirme kodu gönderir.
  • İşlemin onaylanması sonrasında satıcı ürünü bedeli tahsil edilmiş bir şekilde müşteriye teslim eder.

Alışverişin sonlanıp, kredi kartı veya bilgilerinin kullanılmasıyla başlayan süreç tamamlanıncaya dek yapılan işlem bekleyen provizyon olarak görünür. Herhangi bir sorun yaşanmaksızın ön onayın tamamlanması halinde ödeme işlemi kullanıcının hesap ekstresine işlenir. İşlem sırasında mal ve hizmet alımında bulunan kişinin banka bilgilerine yönelik bir olumsuzluk sebebiyle ön onayın başarısız olması halinde bekleyen provizyon sonlandırılarak ödeme işlemi iptal edilir.

Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?

Alışveriş sonrası kredi kartı veya banka kartının kullanılmasıyla ödeme yapılmışsa, satıcı alışveriş işleminin tamamlanmasını sağlamak adına bankadan talepte bulunur. Bu süreç içerisinde talep onaylanıncaya dek, banka tarafından kartı kullanan kişinin hesap bakiyesi veya kredi kart limiti harcama miktarı oranında azaltılır ve işlem banka tarafından ‘’Bekleyen Provizyon’’ olarak gösterilir. Alışverişin sonlanıp, banka tarafından tüm kontroller yapıldığında ve satıcıya yetki kodu gönderildiğinde işlem onaylanır ve bekleyen provizyon kaldırılır. İşlemin herhangi bir sorunla karşılaşılmadan tamamlanması sonucunda yapılan ödeme kullanıcının hesap ekstresinde görünür hale gelir. Uluslararası işlemlerde daha uzun sürebilmekle birlikte, yurt içinde bekleyen provizyon genellikle 7 günden fazla sürmez.

Bekleyen Provizyonun Hesaplara Etkisi Nedir?

Bekleyen provizyon süreci, kredi kartı veya banka kartı üzerinde farklı etkilere sahiptir. bekleyen provizyon sırasında kullanıcının kredi kartında bulunan limit anında alışverişte kullanılan miktar ölçüsünde anlık olarak düşürülür. Yapılan harcama, provizyon sürecinin sonlanmasını müteakip kart kullanıcısının kredi kartı hesap ekstresinde görünür. Banka hesap kartlarında ise süreç farklı işler. Bekleyen provizyon sürecinde hesap bakiyesinde herhangi bir düşüş görülmeyebilir. Provizyon sürecinin tamamlanmasının ardından kredi kartında olduğu gibi güncellenir ve hesap hareketlerinde görünür.

Bekleyen provizyon süreci arka planda yürütülmekte ve kart kullanıcısının her hangi bir müdahalesini gerektirmemektedir. Ancak bazı istisnai hallerde satıcı, kart kullanıcısından provizyon kodu talebinde bulunabilmektedir. Bu tür istisnai hallerde mal ve hizmet alımında bulunan kişinin bankasından ödeme işlemine dair provizyon kodunu öğrenmesi gerekebilir.

Kredi kartı aidatlarını geri alabileceğinizi biliyor muydunuz? Kredi Kartı Aidatı Geri Alma başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2014-2020 kredihesabi.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.