Kredihesabi.com

Wire Transfer Nedir? Nasıl Yapılır? (Transfer Ücretleri)

Wire Transfer Nedir? Nasıl Yapılır? (Transfer Ücretleri)

Wire transfer; herhangi bir kişiye veya kuruluşa para gönderme işlemini sağlayan bir çeşit elektronik fon transferi olarak tanımlanabilmektedir. Wire transfer; bir banka hesabından başka bir banka hesabına ya da bir banka hesabından direk kişiye yapılabilir.

Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanılan Wire transfer çeşitleri; EFT ve havaledir. “Bank wire” olarak da bilenen ve uluslararası para gönderimi işlemlerinde karşımıza çıkan wire transfer; yurtdışından ülkemize para gönderirken ya da ülkemizden yurtdışına para gönderirken de kullanılmaktadır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için ise SWIFT (Foreign Currency Transfer/ Döviz Transferi) kodu istenmektedir.

Türkiye’deki çoğu banka, EFT, havale ve uluslararası para gönderim işlemlerini sağlamaktadır. Ancak para transferinin hızı konusunda farklılık göstermektedirler. Ayrıca uluslararası para transferi gerçekleştirilirken, herhangi bir banka şubesinin olmadığı yerde, yurt içi ve yurt dışı para transferi işlemlerini sağlayan “muhabir banka” da devreye girmektedir. Muhabir bankalar, bu işlemlerde yüksek komisyon alabilmektedir.

Wire Transfer Nasıl Yapılır?

Wire transfer işlemleri belirli ve kısa aşamalardan oluşmaktadır. İlk olarak, yapılacak olan para transferi / para çıkışı emrinin bankaya bildirilmesi gerekmektedir. Banka, emirden sonra parayı çekerek alıcı bankaya iletmektedir. Son olarak ise; alıcı banka alıcı müşterisinin hesabına para aktarımını sağlamaktadır.

Wire transfer; basit bir şekilde yapılan havale ve EFT işlemleri kadar kolaydır. Ancak wire transfer ile yurtdışından ülkemize para gönderimi yapılırken; alıcının adı ve soyadı, bankası, hesap numarası (IBAN), alıcı bankanın SWIFT veya BIC kodu istenmektedir.

IBAN

IBAN numarası, tüm ülkelerde kullanılan standart bir numerik sistemdir. 26 haneden oluşan iban numaraları; TR ile başlamaktadır. Yurtdışından ülkemize para transferi gerçekleştirmeniz için, ülkemizdeki bir bankaya ait hesap numarası verilmesi gerekmektedir.

SWIFT Kodu

Tüm bankaların SWIFT sisteminde kolaylıkla tanınmasını sağlayan SWIFT KODU; 8 ile 11 haneden oluşmaktadır.

  • İlk 4 hane (Banka Kodu): Bankalara özel olan ve bankayı tanımlayan koddur. Örneğin; Türkiye Garanti Bankası için banka kodu TGBA’dır.
  • 5. ve 6. hane (Ülke Kodu): Türkiye’deki bankalar “TR” kodunu kullanır.
  • 7. ve 8. hane: Bankanın genel merkezinin bulunduğu lokasyonu ifade eder. Merkezi İstanbul’da olan bankaların SWIFT kodlarında “IS” bulunur.
  • 9, 10 ve 11. hane: Opsiyonel hanelerdir. Bazı bankalar şube kodu da koyabilmektedir.

Türkiye Garanti Bankası örneği:

  • TGBA (Banka Kodu)
  • TR (Ülke Kodu)
  • IS (İstanbul)
  • TGBATRIS (Türkiye Garanti Bankası SWIFT kodu)

BIC Kodu

BIC Kodu (Bank Identification Code); wire transferi yapıldığı zaman bazı bankaların isteyebileceği bir koddur. Bir diğer ismiyle “Banka Tanımlama Kodu”, her banka için farklılık göstermektedir. Bu kodlar sayesinde herhangi bir karışıklık gerçekleşmesi önlenmekte ve para transferi kolay bir şekilde yapılmaktadır.

BIC kodu nasıl bulunur? BIC Kodu ve SWIFT kodu aynıdır. Bir bankanın BIC kodu aynı zamanda SWIFT kodudur. Örnek vermek gerekirse, Türkiye Garanti Bankası’nın BIC kodu TGBATRIS’dir.

Wire Transfer ’in Hesaba Geçme Süresi

Wire transfer ile yurtdışından ülkemize yapılan para transferleri, 3 iş günü içerisinde banka hesabına geçmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; para transferinin resmî tatillere denk gelmesidir. Para gönderilen ülkede resmi bir tatil olma durumunda transfer süresi uzayabilmektedir.

Wire Transfer Ücreti

Wire transfer ile uluslararası bir para transferinin yapılması durumu, fazla masraflı olabilmektedir. Wire transfer ile para gönderimi yapıldığı zaman, muhabir bankalar aracılığıyla yurtdışından ülkemize para gelmesi, transfer maliyetlerinin artmasına sebep olmaktadır.

Wire Transfer ücretine örnek vermek gerekirse; Avrupa’dan Türkiye’ye veya tam tersi şekilde yapılacak olan 1000 Euro tutarındaki bir işlemde, 40-50 Euro arası bir komisyon alınacaktır. Ancak komisyonlar genelde sabit ücretli olduğu için, 1000 Euro yerine 10.000 Euro gönderilirse de aradaki tek fark, kur çevrimi nedeniyle kesinti olmasıdır.

Banka Talimatı Nasıl Yazılır? başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2014-2020 kredihesabi.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.