Kredihesabi.com

Bankacı Nasıl Olunur? Bilinmesi Gerekenler!

15.09.2020
Bankacı Nasıl Olunur? Bilinmesi Gerekenler!

Bankacı nasıl olunur? Sorusu, meslek seçimi yapma aşamasında olan kişiler tarafından sıklıkla sorulurken; her yıl üniversitelerden binlerce bankacılık bölümü mezunu çıkıyor. Herkesin sıklıkla merak ettiği, nasıl bankacı olabilirim sorusuna bu içeriğimizde yanıt verdik!

Bankacı; banka içerisinde yapılan faaliyetleri ve işlemleri gerçekleştiren, planlı ve sistematik bir şekilde ilerleyen, ulusal ve uluslararası faaliyetler çerçevesinde para ve parasal konularda satış, alım, pazarlama ve hizmet veren, müşterilerle iletişim kurma konusunda banka ile müşteri arasında aracı durumunda olan bir meslek dalıdır.

Kendini sürekli yenileyen ve geliştiren bankacılık sektöründe, zaman içerisinde istihdam gereksinimi de artmaktadır. Bu açıdan bankacıların iş imkanları da çoğalmakta ve rağbet gören sektörlerden biri olması nedeniyle yeni mezunların ilgisini fazlasıyla çekmektedir. Bankalarda farklı seviyeler ve pozisyonlar olması sebebiyle lise mezunu, ön lisans mezunu ve lisans mezunu olarak çeşitli eğitim seviyelerinden çalışanlar işe alınmaktadır.

Bankacı Olmak İçin Alınması Gereken Eğitimler

  • Lise mezunu adayların özel bankalarda çalışma şansı devlet bankalarına kıyasla daha azdır. Lise mezunu kişiler; 2 yılda bir kez işe alım gerçekleştiren Halk Bankası ve Ziraat Bankası sınavlarına girerek bankacı olabilmektedir. Yazılı sınavı geçen kişiler sözlü mülakata alınır ve bu mülakatı başarıyla geçtikleri taktirde bankacı olmaya hak kazanır.
  • Ön lisans mezunu adayların gerçekleştirmesi gereken aşamalar lise mezunu olan kişilerle aynıdır. Ancak bankacılık ve sigortacılık bölümünden mezun olmaları artı puan kazandıracaktır. Dikey Geçiş Sınavına girilerek, alakalı lisans programına kayıt olmak ve o bölümü bitirdikten sonra bankacılığa başlamak da avantajlı bir konuma geçmeyi sağlayacaktır.
  • Lisans mezunu adayların ise işletme ve iktisat bölümü eğitimini tamamlamaları, bankalar tarafından tercih edilmelerinde önemli rol oynamaktadır. Herhangi bir bölümden mezun olan lisans mezunları da bankacı olabilir. Ancak ilgili bölümden mezun olmaları artı puan kazandıracaktır. Ayrıca ülkemizde lisans mezunlarının; lise ve ön lisans mezunlarına kıyasla işe alınma ihtimalleri daha yüksektir.

Bankacılık sektöründe mesleki başarıyı ve maaşı doğrudan olumlu yönde etkileyecek bölümler vardır. Bunlar:

  1. İşletme Bölümü
  2. İktisat Bölümü
  3. Maliye Bölümü
  4. Kamu Yönetimi Bölümü
  5. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
  6. Uluslararası İlişkiler Bölümü
  7. Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü
  8. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü
  9. Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümü
  10. Ekonometri Bölümü
  11. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü
  12. Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü

Bankacı Olmak İstiyorsanız, Bankalara Bu Şekilde Başvuru Yapın!

Bankacı olmak isteyen kişiler; bankalara iş başvurusu yapmak için, başvurmak istediği bankaların sayfalarından özel bir profil oluşturmaktadır. Bu profili oluşturduktan sonra giriş yapılır ve başvuru formu doldurulur. Bu formda; kişilerin eğitim düzeyi, geçmişindeki iş tecrübeleri ve diğer kişisel bilgileri cevaplanması istenilir. Kişilerin doldurduğu bu form bankalar tarafından incelemeye alınır ve olumlu sonuçlandığı taktirde bankalar başvuru yapan kişileri yazılı sınava alırlar.

Sınav içeriği genel olarak; genel yetenek, genel kültür ve bankacılık alanı ile ilgili sorulardan oluşmaktadır. Adaylar; ilk etap olan bu yazılı sınavda başarılı olduğu taktirde, ikinci etap olan sözlü mülakat aşamasına katılırlar.

İlginizi çekebilir: Banko Görevlisi Maaşları Ne Kadar

Bankacı Olmak İçin Aranan Şartlar

Bankacı olmak isteyen kişilerde çalışılacak departmana göre değişen özellikler aranmaktadır. Ancak genel olarak iktisadi bir eğitim alınması her banka için aranan şartların temelidir. Adaylar yazılı sınavı geçtiği halde bazı şartları bulundurmadığı için sözlü mülakatta elenebilmektedir. Bu şartlar:

  • Askerlik (Erkekler için): Çoğu alım koşullarında “askerliğini yapmış” olmak cümlesi kesinlikle bulunmaktadır. Bu açıdan erkek bankacı adaylarda bu koşul aranmaktadır. Mülakatı başarıyla tamamlayan erkek bankacı adayları, sırf bu sebepten dolayı elenebilmektedir.
  • Sayı becerisi: Mülakatlarda aranan ana şartlardan biri de adayların sayılarla arasının iyi olmasıdır. Aksi taktirde elenen adaylardan biri olmak mümkündür.
  • Doğru ve düzgün diksiyon: Hem ikna aşamaları hem de müşterilerle iyi bir iletişim için düzgün diksiyona sahip olmak şarttır. Bu açıdan; mülakat süreci boyunca adayların, diksiyonunu doğru bir biçimde sergilemesi gerekmektedir.
  • Giyim, kuşam ve duruş: Personel vitrini, her meslek dalında olduğu gibi bankacılık sektöründe de oldukça önemlidir. Bankacı adaylarının mülakat aşamasında düzgün bir görünüme sahip olması, dikkat edilen diğer bir şarttır.
  • Üniversite mezunu olmak: Tüm lisans düzeyindeki bölümlerde işe alımların olmasının yanı sıra; iktisadi bir bölümden mezun olmak, adayları artı bir puan kazandıracaktır.

Bankacı olmak isteyen kişiler bu koşullara sahip olduğunu düşünüyorsa; bankaların aradığı koşulları inceleyerek başvurularını gerçekleştirebilir ve bankaların sözlü ve yazılı mülakatlarından geçerek bankacı olabilirler. Peki, Bankacılar Ne Kadar Kazanır?

Bankacılar, çalışma sürelerine ve bulundukları pozisyonlara göre farklı oranlarda maaş alabilirler. Net olarak belirlenmiş olmasa da; belirli bir maaş tutar aralığı bulunmaktadır. Bankacı maaşları için bu içeriğimize göz atabilir ve nasıl bankacı olunur sorusunun ardından, ne kadar kazanabileceğinizi de öğrenebilirsiniz. 

Bu yazımızıda inceleyebilirsiniz: Bankacı Maaşları

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2014-2020 kredihesabi.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.