Kredihesabi.com

MERKEZ BANKASI SİCİL AFFI SORGULAMA

17.02.2020
MERKEZ BANKASI SİCİL AFFI SORGULAMA

Son günlerde ekonomik problemlerin kendini yavaş yavaş göstermesiyle gözler merkez bankası sicil affına yöneldi. Bankalardan aldığı kredileri ödeyemeyen esnaf veya bireysel kredi kartını ödeyemeyen vatandaş, çekleri karşılıksız çıkanlar veya senetleri protesto edilmesinden dolayı kara listeye ismi eklenenlerin gözü kulağı merkez bankası affında. En son 2017 yılında çıkan sicil affında son durum nedir. Kara listede olup da borcunu yapılandıranların hala ismi listede yer alıyor mu? Bunu merak ediyorsanız makalemizi okuyabilirsiniz.

Kredi Sicil Affı 2020

2020’de Sicil Affı Çıkar mı?

Ekonomik durumun işverenleri ve çalışanları zorladığı bir süreçte sicil affı beklenen bir durum. Kara listeye takılan esnaf borçlarını ödemek veya işini geliştirmek için bankalara başvuramamaktadır. Vatandaşın yaşamak için harcamaları daha fazla arttığı için bankalar yüklenmekte ve borçlarını zamanında ödeyemediği sicili kara listeye düşmektedir. İşveren ve çalışanın bir nebze rahatlaması için sicil affı çıkması ekonomiyi rahatlatacağı düşünülmektedir. Sicil affından kredi kartı borcu olan, bankalardan çektikleri kredileri ödeyemeyen gerçek ve tüzel kişiler, karşılıksız çekleri olan, senetleri protesto olan esnaf ve vatandaşlar yaralanmaktadır.

“KARA LİSTE” NEDİR?

Kara liste, bireylerin finansal açıdan borçlarını düzenli ödeyip ödemediğine bakılarak yapılan takip sistemi sonucu borçlarını ödemeyenlerin ve yasal takibi başlayanların listesi demektir. Eğer aldığınız krediyi ödeyemezseniz, kredi kartlarınızın borçlarını zamanında ödemezseniz, son ödeme tarihinden itibaren 90 günü aşarsa bankalar tarafında haciz işlemleri başlatılır. Borçlarından dolayı yasal süreç başladığı takdirde tüzel veya gerçek kişinin sicili kara listeye düşmektedir. Kara listeye eklendiğinizde hiçbir finansal kurumdan hibe yada kredi alamazsınız. Tekrar yeni kredi kartı başvuruları gerçekleştiremezsiniz. Peki İsminiz kara listede var mı?

Merkez Bankası Sicil Affı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Merkez bankası sicil affını sorgulamanız için ilk önce kara listede olup olmadığınızı sorgulamanız gerekmektir. 2017 yılında çıkarılan sicil affından yararlanmak isteyip borçlarınızı yapılandırmışsanız, ödemelerinizi düzenli yapıyorsanız isminizin kara listede olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. İlk önce kara listede olup olmadığınızı nasıl öğrenirsiniz ona bakalım. Daha sonra borcunu yapılandıranların Merkez Bankası Sicil Sorgulamalarına bakalım.

Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılmaktadır?

Kara liste Sorgulaması yapmanın birçok teknik uygulamaları mevcuttur. İstediğiniz yerden isminizin kara listede olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

  • Müşterisi olduğunuz CSM şirketlerinin uygulamalarında kredi notunuzu öğrenebileceğiniz menüler mevcuttur. İnternetten uygulamalarına bakabilirsiniz.
  • Herhangi bir bankadan kara listede olup olmadığınıza baktırabilirsiniz.
  • E-devletten kara listede olup olmadığınıza bakabilirsiniz.
  • Merkez bankasına dilekçe vererek kara listede olup olmadığınıza bakabilirsiniz.
  • Findeks Sorgulaması yapmak. Bu teknikler içinde uygun ve en hızlı olanı Findeks kara liste sorgulama işlemidir. Findeks ana sayfasına giriş yaparak üye olmanız gerekmektedir. Küçük bir meblağ karşılığında bu uygulamadan faydalanabilirsiniz.

Kara Liste Sorgulama ile ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi verdiğimiz makalemizi okuyabilirsiniz.

2017′ de Borcunu Yapılandıranların Merkez Bankası Sicil Sorgulaması

2017 de çıkarılan af sonrasında borcunu yapılandırmak için başvuranların kara listeden isimlerinin silinip silinmediği nasıl öğrenecekler? Borçlarını ödedikleri halde isimlerinin silinmediğini öğrenenler ne yapmalı. Şimdi bu soruların cevaplarına bakalım.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi

Merkez bankası kara listesi sorgulama işlemler 2013 tarihinden itibaren Türkiye Bankalar Birliği nezdinde kurulan Risk Merkezi (TBB-RM)’ne geçmiştir. Bundan dolayı Merkez Bankası kara liste sorgulama 2017, Merkez Bankası müşteri hizmetleri numarası arayışında olanların muhatabı Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezidir. Bu kuruma şahsen veya e-posta göndererek başvuru yapabilirsiniz.

Eğer 2017 de bankalarla anlaşarak borçlarınız yapılandırmış sanız ve hala kara listede isminizin olduğunu görüyorsanız Risk merkezine dilekçe yazarak başvurmalısınız. Başvurunuz gerekli makamlar tarafından incelenecek ve size en fazla 3 hafta içinde geri dönüş yapılacaktır. Başvurunuz kabul edildiği takdirde siciliniz temizlenecektir. Sicil Temizleme Dilekçesi ile ilgili daha önce yazdığımız makaleyi inceleyebilir ve dilekçe örneği görebilirsiniz.

Borcunuzu Ödediğinizde Ne Zaman Sicil Temizlenmesi Olur

Tüm borçlarınızı ödeseniz de hemen siciliniz temizlenmemektedir. Eğer çek senet borçları varsa 3 iş günü içerisinde risk merkezi listesindeki siciliniz güncellenir. Kredi kartı veya kredi borcunuz varsa 30 gün içinde siciliniz güncellenip. Eğer hala sicilinizde problem görülüyorsa borcunuzun olduğu finans şirketi ya da bankaya başvuru yapmalısınız.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ethem Aydınlı dedi ki:

    Benim türkiye iş bankasına borcum vardı ama ben bunu ödedim ama şimdide bana kıredi çıkmıyor borcum 2016 ödenmiş görünüyor sistemde takibe düşmüştüm bunun kaldırılmasını istiyorum bilginize arz ederim

© 2014-2020 kredihesabi.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.