Kredihesabi.com

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? (DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER)

29.09.2020
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? (DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER)

Bankada kredi çektiniz ve geri ödemesinde zorluk çekiyorsunuz. Banka kredi borcu ödenemezse ne olur? Sorusunun cevabını arayan birçok borçlu bulunmaktadır. Bankanın nasıl uygulama yaptığını bilmemiz gerekir. Aksi takdirde çok basit çözülecek işlemler için çok fazla faiz ödeyebiliriz. Bu yazımızın içeriğinde kredi borcu geri ödenmediğinde ne olur? Yasal takip ne zaman başlar? Kredi borcu gecikince ne kadar faiz uygulanır? Eve haciz gelir mi? Sorularının cevabına ulaşabilirsiniz.

Kredi Borcu Ödenmezse Neler Olur?

Her gün binlerce kişi bankalardan kredi almaktadır. Bu kredi, kimi zaman ihtiyaç için kimi zaman da taşıt ve konut için alınabilir. Kredi çeken kişi için banka tarafından bir ödeme düzeni belirlenir. Bu düzene uymayarak kredi borcunu ödemeyen kişiler için bankanın yasal takip başlatma hakkı vardır.

Kredi borcu ödenmediğinde bunun sonu icraya kadar gidebilmektedir. Bu yasal süreç başlamadan önce banka size 90 günlük bir süre tanır. Bu 90 gün, ödemediğiniz artarda toplam 90 gün olabileceği gibi aynı zamanda toplam borç ödenmeyen 90 gün de olabilmektedir.

Bankanın size tanıdığı bu süre içerisinde borcu geciktirme faizi ile ödeyerek bütün sıkıntılardan kurtulabilirsiniz. 90 günlük sürecin 54. Günü borcu olan kişiye ihtar gönderilir. Gecikme faizine ek olarak ihtar gönderildiği durumlarda, ihtarın ücreti de gönderilen kişi tarafından ödenmelidir.

Yasal Takip Ne Zaman Başlar?

Bankanın size tanıdığı 90 günlük süre içerisinde kredi borcunuzu ödemezseniz yasal takip süreci başlayacaktır. 90 gün tamamlandığı zaman banka size ulaşarak son 3 aydır ödenmeyen kredi borcunun ödenmesini ister. Yasal takibin başlamaması için gecikme faizi, ihtar ücreti ve 3 aylık bütün kredi borcunun ödenmelidir.

Banka size ulaştığında borcunuzu yapılandırmak istediğinizi belirterek de yasal takip sürecin başlamasına engel olmanız mümkündür. Fakat yapılandırma ve borcu ödeme gibi şeyler yapmadığınız zaman yasal takip süreci başlayacaktır. Yasal takip süreci size farklı sıkıntılar açacaktır.

Yasal Takip Süreci Ne Demektir?

Bankanın avukatı tarafından yürütülen bu süreç, Merkez Bankası’nın kara listesine adınızın yazılmasına neden olur. Bu da kredi sicilinizin bozulması demektir. Sicili bozulan bir kişinin 5 sene boyunca bankalardan kredi alması neredeyse imkansız olacaktır.

Bunların yanı sıra kredi sicilinin bozulması; Banka hesaplarının bloke olmasına, maaşınızın belirli bir kısmına el konulmasına ya da icra süreci başlamasına da neden olabilmektedir. Kredi sicilinin bozulması, kişinin kredi notunu da düşürerek bankalardan kredi kartı almanıza da engelleyebilir.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Kadar Faiz Uygulanır?

Kredi borcunuzu ödemediğiniz süre 90 günü geçse bile, bankanın size uygulayabileceği faiz; Gecikme faizinin %30 fazlası olabilir. Kredi borcu olan kişinin normal kredi faizi %1 ise, banka bu süreçte en fazla %1.30 oranında faiz uygulayabilir. Bunun aşağısı faiz uygulayan bankalar da olacaktır. Fakat bu orandan fazla hiçbir bankanın faiz uygulaması mümkün değildir.

Kredi borcu ödenmezse faiz üzerine faiz uygulanabilir mi? Sorusu da kredi alan kişiler tarafından sıkça araştılan konulardan biridir. Bu konu hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta; Krediye uygulanan faiz oranının ana paranın üzerine uygulanandan başka uygulanamamasıdır. Yani yukarıda anlattığımız faiz oranından başka faiz uygulanamaz.

Bankalar ile Kredi Borcu Ödemesi İçin Anlaşma Yapılır mı?

Kredi borcu olan bir kişi, bu borcu ödemezse kredi notunda ciddi miktarda düşüş yaşanacaktır. Bu gibi sıkıntıların yaşanmaması adına banka ile anlaşma yapılması mümkündür. Fakat bu yöntemler standart yöntemler olacaktır. Bu imkanlardan başka bir imkanı bankanın size sunması mümkün değildir.

Kredi notu hızla düşen birinin karşısında banka oldukça avantajlı konuma gelir. Hukuki işlemler ile sürecin ilerlememesi için kredi borcu yapılandırılmalı ve borç ödenmeye başlanmalıdır. İcra gibi durumlarla karşılaşmak istemeyen her banka müşterisi kredisini ödemek zorundadır.

Başka Bankadan Alınan Kredi İle Kredi Borcu Kapatılabilir mi?

Kredi alıp borcunuzu ödemediğiniz banka, borç bitene kadar size tekrar kredi vermeyecektir. Ancak diğer bankalardan borç kapatma kredisi adındaki kredileri alabilirsiniz. Borç kapatma kredisi sayesinde her borcunuzu ödeyip sadece bir bankaya borçlu olur ve tek bir bankaya taksit ödersiniz.

Başka bir bankadan borç kapatma kredisi almak isteyen bir kişinin kredi alma şartlarını taşıması gerekir. Yani borç kapatma kredisi almak isteyen bir müşterinin kredi notu, kredi almaya yeterli miktarda olmalıdır. Eğer kredi notunuz yetmiyorsa hiçbir bankadan borç kapatma kredisi alamazsınız.

Kredi Borcu Ödenmezse Banka Hesaplarına ve Maaş Hesabına Haciz Gelir mi?

Kredi borcunu ödemeyen birinin banka tarafından banka hesaplarına haciz konulabilir fakat maaş hesabının tamamına haciz işlemi uygulanamaz. Çünkü; Banka maaşın en fazla %25’ine haciz koyabilmektedir. Bu durumun başlıca sebebi; Maaşın bir insanın temel ihtiyaçlarını karşılamasıdır.

Kredi borcunuzu ödemediyseniz ve banka hesaplarınıza faiz geldiyse, bankaya maaş kartınızın hangisi olduğunu bildirmeniz gerekir. Eğer bildirilmezse banka, maaş hesabınıza haciz koyabilmektedir.

Kredi Borcu Ödenmezse Konuta ve Eşyalara Haciz Gelir mi?

Kredi borcunu ödemeyen bir kişi için hukuki işlem başlamış ise, bu sürecinde devamında banka tarafından çeşitli haciz işlemleri başlatılabilmektedir. Bu haciz işlemlerinden birisi de; Konut ve araçlara uygulan hacizdir. Kredi borcunuzu ödemediğiniz takdirde; Banka her türlü eşyanıza ve arabanıza haciz işlemi başlatabilir.

Eşyalar için belirli kurallar vardır, bu kuralların dışına çıkılamaz. Bir evde bulunan ve temel ihtiyaç sayılan; Yatak, koltuk, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi hiçbir temel ihtiyaç eşyalarına haciz işlemi yapılamamaktadır.

Haciz işlemi uygulanabilecek eşyalar arasında; Kıymetli evrak, değerli taş, antika eşya, madeni süs eşyaları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra aracınız var ise onun da haczedilmesinde yasal olarak bir sakınca bulunmamaktadır.

Aile ile Birlikte Yaşanıyorsa Onların Eşyaları Haciz Edilebilir mi?

Aileniz ile birlikte yaşıyorsanız ve haciz işlemleri başlatılacak ise, kesinlikle sizin adınıza kayıtlı olmayan bir eşya haciz edilememektedir. Ailenizin evi, arabası ve diğer bütün eşyaları bunun içerisinde yer alır. Yani banka sadece kendine borçlu olan kişinin mallarına haciz işlemi uygulayabilmektedir.

Aile üyelerinden herhangi biri bu kredi borcu için borçlu olan kişiye kefil olduysa ve bu evrakla kanıtlı ise, bu durumda o aile üyesinin mallarına haciz konabilir. Borca kefil olan bir aile üyesi bulunmuyor ise, yukarıda yer alan durumlar geçerli olmaktadır.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefil İçin İşlemler Ne Zaman Başlar?

Kredi çeken bir kişiye kefil olma durumu, o kişinin kredi borcunu ödememesi durumunda bu borcun kendine ait olduğunu gösteren durumdur. Kredi borcu olan bir banka müşterisi, kredi taksitini 2 ay üst üste ödemezse, geriye kalan 30 günlük sürede kefil olan kişi de banka tarafından bilgilendirilir.

Toplam 90 günlük sürenin ödeme yapılmadan tamamlanması dahilinde; Kredi borcunu ödemeyen kişi için geçerli olan her şey aynı zamanda kefil içinde geçerli olur. Haciz işlemlerinin hepsi de bunların arasında yer alır. Bu da birine kefil olmanın kredi çekmek kadar önemli bir durum olduğunu gösterir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Neler Olur?

Kredi kartının sistemi de kredi sistemi ile neredeyse aynıdır. Kredi kartı borcunu 3 taksit süresi boyunca aksatan bir kişini kredi kartı tamamen kapatılır ve kart sahibinden borcun ve gecikme faizinin ödenmesi istenir. Kredi kartına sahipseniz böyle bir duruma düşmemek için taksitin asgari tutarını ödemeniz gerekir.

Bu konuya ek olarak bir sene içerisinde 3 kere kredi kartının asgari ücreti ödenmezse de aynı işlemler uygulanacaktır. Bu olay sonucunda da banka direkt olarak kredi kartını kapatır ve müşterinin borcunun artmasına engel olur.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2014-2020 kredihesabi.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.