Kart Ücreti Yasal Mı?
Kredi kartı kullanımının her geçen gün artmasından dolayı artık her yaştan kişilerin cebinde birden fazla kredi kartı görmek mümkün hale gelmiştir. Kredi kartlarının alışverişte çok fazla avantaj sağladığı bilinen bir gerçektir. Bu avantajlardan yararlanmak isteyenler de bir kaç bankaya ait farklı kartlar kullanmaktadır. Ama kart kullanıcıları ile bankalar arasında uzun yıllardır bitmeyen bir sorun göze çarpmaktadır. Bu da kredi kartı yıllık aidat ücretidir. Kart kullanıcıları ile bankalar bu yüzden binlerce davada karşı karşıya gelmiştir. Peki kart ücreti yasal mı? Bankaların kesmiş olduğu yıllık kart aidatlarının geri alınma süreci ve değişen mevzuatla ilgili ayrıntılı bir yazı yazdık.
İçindekiler
Kredi Kartı Aidat Ücreti Yasal Mı?
Bir dönem bankaların aldıkları aidat oldukça tartışılmış hatta birçok yargı mercii kart aidatının artık alınmaması gerektiğini hatta o dönem için son 10 sene içinde alınan kart aidatlarının iade edilmesi gerektiğine hükmetmişti.
Ama 2014 yılında yönetmelik değişti ve bankaların aldıkları bu kart ücretleri yasal hale gelmiştir.
Kredi Kartı aidat Ücreti Yasal mı? sorusunun cevabı: EVET
Tüketiciyi koruyan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanunun 4. Maddesine bankaların kredi kartı ücretleri ile ilgilidir. Bu maddeye dayanılarak çıkarılan 03/10/2014 tarihli yönetmeliğin 11. maddesi şöyle diyor:
“…. (5) Kredi kartı yıllık üyelik ücreti, ancak finansal tüketiciyi borçlandırıcı nitelikteki ilk kullanımı müteakip ve yıllık olarak tahakkuk ettirilebilir.”
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu PDF
Kredi Kartı Ücreti Ödemek İstemiyorsak Ne Yapmalıyız
Kart kullanmamız bankanın yararına gibi gözükürken birde üstüne para istemeleri düşündürücü olmasından ziyade sinir bozucu bir durum haline gelebiliyor. Çünkü alınan ücretler görmezden gelinmeyecek bir rakam değil. 100 TL ile 250 TL arasında değişen kredi kartı yıllık ücretleri hesap ekstrasına yansıdığında maalesef ki ücretin en az yarısını ödemek durumda kalıyoruz. Diğer yarısı da müşteri hizmetleri ile yapılan uzun konuşmalar sonucu sağlanan indirim. Yada bankalar bazen bonus yada chep para karşılığında da ücreti iade edebiliyorlar ama düzenleme ile birlikte bu konuda bankaların elleri daha güçlü oldu.
Kredi kartı aidatı ödememek için ne yapmalıyız diye sorumuzun cevabı ise bankaların ücretsiz kartlarını kullanarak kredi kartı yıllık ücreti ödemekten kurtulabiliriz.
Bankalar Ücretsiz Bir Kart Sunmak Zorunda
Bankaların yıllık ücretleri yasal hale gelmesi ile birlikte ücretsiz bir kart hizmeti sunmak zorunlulukları da geldi. Yani bankalar yıllık aidatları taksit yada erteleme avantajlarından ötürü alırken kısmen bu imkanların daha sınırlı olduğu ama kart ücretinin olmadığı bir kartı da hizmete sunmak durumundadırlar. İlgili kanun maddesi:
“….(1) Kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. Finansal tüketiciler tarafından yapılan ücretsiz kredi kartı başvurularının kuruluşlarca reddedilmesi hâlinde, bu başvuruya istinaden yıllık üyelik ücreti olan kredi kartı verilemez. Kart çıkaran kuruluşlar yıllık üyelik ücreti bulunmayan kredi kartı limiti belirlerken, yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartı değerlendirme kriterlerini aynen uygulamakla yükümlüdür.”
Mevcut Kredi Kartı Aidatsız Bir Karta Dönüştürülebilinir mi?
Evet dönüştürebiliriz.
Kredi kartı aidati ile ilgili olarak 2 ay öncesinden ekstranıza aidat ile ilgili bilgi verilir. Kart ücreti hesabınıza yansımadan kartınızı değiştirebilir yada iptal ettirebilirsiniz. Böylelikle kart ücreti de ödememiş olursunuz. Kredi Kartı Ücretleri ile ilgili mevzuatta derki:
“…..Finansal tüketicilerin yıllık üyelik ücreti bulunan kredi kartını limiti aynı kalmak kaydıyla yıllık üyelik ücreti bulunmayan kredi kartı ile değiştirme talepleri, kart çıkaran kuruluşlar tarafından yerine getirilmek zorundadır.”
Kredi Kartları ile ilgili son yönetmeliğe bu linkten ulaşabilirsiniz. FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINACAK ÜCRETLERE İLİŞKİN USÛL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK.
Kredi kartları ile ilgili tüm bilmeniz gerekenler için kredi kartı kategorimize bakabilirsiniz.
Bankalar Kredi Kartı Ücreti Olarak Başka Ne Ücreti Alırlar
Üstte linkini verdiğimiz yönetmelik esasınca banklar kartlardan bazı ücretleri kesme hakkına sahiptirler. Bunlar:
- Kredi Kartları
- Yıllık Üyelik Ücreti
- Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti
- Kart Yenileme Ücreti
- Nakit Avans Çekim Ücreti
Banka Neden Yıllık Kart Ücreti Alır?
Bankaların tahsil ettiği kredi kartı ücretlerini müşterilerin birçoğu ya fark etmiyor ya da fark etse bile bu parayı geri alabilmek için bir çaba içine girmiyor. Şöyle bir durum söz konusu; Türkiye’de 50 milyondan fazla kredi kartı olduğu ifade edilmektedir. Her kredi kartından ortalama 100 TL ücret alınsa bu 5 milyar TL yapmaktadır.( Eski para ile 5 katrilyon )
Bankaların mantığı şudur; biz kart aidatını keselim, isteyen vatandaş olursa geri iade ederiz yada indirim yaparız. İsteyen olmasa da kart aidatını yüksek rakamlarla kesmeye devam ederiz. Yani durum budur. Ortada büyük bir kazanç alanı olduğu için bankalar bu işten geri adım atmak istememektedir. Burada asıl görev kart kullanıcılarına düşmektedir. Kart ücreti sizden kesildi ise hemen bununla ilgili gerekli başvuruyu yaparak paranızı geri almalısınız.
AKBANKA AİT AXESS KREDİ KARTIM VAR. SON GELEN HESAP EXREM DE ÜYELİK ÜCRETİ ADI ALTINDA 95,00TL BORÇ HANEME YAZILMIŞ.MÜŞTERİ HİZMETLERİNİ ARADIM.BU ÜCRETİN İPTALİNİ İSTEDİM.GÖREVLİ MEMURUN BU ÜCRETİN İPTAL EDİLEMDİĞİNİ,ÖDEMEM GEREKTİĞİNİ BİLDİRDİ.BDDK ALMIŞ OLDUĞU KARARLA BU KONUNUN YASALLAŞTIĞINI ÜCRETİN ALINMAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİM.BANA ÜCRETİ ÖDEMEM GEREKTİĞİ İFADE EDİLDİ.NE YAPMAM GEREKİR.SAYGILARIMLA
Selçuk Bey; BDDK almış olduğu karar ile standart kredi kartı aidatlarını kaldırdı; fakat bankalar bu karar sonrası kredi kartı sözleşmelerinde ek maddeler koyup ayrıca sözleşmede belirtilen yeni özellikleri de kredi kartlarına yansıttılar. Kısaca yeni çıkardıkları bazı uygulamalar ile size kredi kartı verirken size sundukları sözleşmelerde buna yer vermiş olabilirler. Kredi kartı sözleşmenize dikkat ediniz mümkünse okuyun. Bunu şubenizden istediğinizi belirtin. Bu durumda size yardımcı olabilirler. Eğer halen iptal söz konusu değilse bu sefer kartınızı kapatmak istedğinizi söyleyerek şansınızı o şekilde de deneyebilirsiniz. Bankalar genelde bu durumda aidatı iptal ederler.