Kısa Çalışma Ödeneği Kimlere Verilecek ve Ne Zaman Yatırılacak?
Korona virüs salgını sebebiyle yaşamın her alanında alınan tedbirler sebebiyle, alışılagelmiş yaşam ve çalışma şartlarında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük değişimler yaşanmaktadır. Alınan bu tedbirlerden biri olan kısa çalışma ödeneği, işyerlerinde virüsün temasla bulaşma riskini minimize etmek ve çalışanların belli bir süreyle evlerinde kalmalarını sağlamak amacıyla uygulamaya konulmuş bulunmaktadır. Daha önceki dönemlerde bu tür bir uygulamayla karşılaşmamış olan çalışanlar, kısa çalışma ödeneğinin ne zaman ödeneceği ve kimlerin bu haktan yararlanabileceği sorularının cevabını arıyor.
İçindekiler
Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?
Kısa çalışma ödeneği, İşsizlik Sigortası Fonundan sağlanan bir imkândır. Ülkede olası bir ekonomik, sektörel, bölgesel krizlerde veya mücbir sebep kapsamında ortaya çıkan zorlayıcı sebeplerde işyerlerinde çalışma kapasitesinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması halinde ödenmektedir. Ayrıca herhangi bir kısıtlama ve süreklilik koşulu aranmaksızın işyeri faaliyetlerinin belli bir bölümünün en az 4 hafta süreyle durdurulması durumunda ödenmektedir. Kısa çalışma ödeneği, çalışanın ortaya çıkan zor koşullarda yaşamını idame ettirebilmesi amacıyla 3 ayı geçmemek koşuluyla ödenmekte olup, bu haktan sadece işyerinde sigortalı olarak çalışan işçiler istifade edebilmektedir. Bu süre, koşullarda herhangi bir değişme olmaması halinde Bakanlar Kurulu kararıyla 6 aya kadar uzatılabilmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneğine Nasıl Başvurulur?
Kısa çalışma ödeneği sadece işyeri sahibinin başvurusuna bağlı olarak uygulamaya konulan bir tedbirdir. Ortaya çıkan mücbir sebebin çalışma şartlarını etkilediğini düşünen işverenler, ortaya çıkan durumun faaliyet gösterdiği sektöre olan etkilerini ve kısa çalışma ödeneğine başvurma sebeplerini açıklayıcı kanıtlar ve işyerine ait belgeleri İŞKUR’a ibraz ederek başvuru yapma hakkına sahiptir. Başvuru sonrası gerekçeleri inceleyen İŞKUR, yönetim kurulunu toplayarak başvuruları değerlendirmektedir. Ancak kısa çalışma ödeneğinin hayata geçirilmesine dair zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması durumunda yönetim kurulu kararı olmaksızın kısa çalışma ödeneği konusunda karara varılması mümkündür.
Kısa Çalışma Ödeneğinden Kimler Yararlanabilir?
Kısa çalışma ödeneğine hak kazanmak için öncelikle işverenin yapmış olduğu başvurunun kabul edilmiş olması gerekir. Başvurunun kabul edilmiş olması halinde bu kez de, işçinin geriye dönük olarak son 120 günlük sürede kesintisiz olarak o iş yerinde çalışıyor olması şartı aranır. Ayrıca bu haktan faydalanabilmek için, işçinin son 3 yıl içerisinde en az 600 gün tutarında sigorta priminin bulunması zorunludur.
Kısa Çalışma Ödeneğinin Miktarı ve Ödeme Süresi Ne Kadardır?
Bir işyerinde zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmış olmasına bağlı olarak işsizlik fonundan yapılan ödeme miktarı, işyerinde çalışan işçinin son 12 aylık prime esas kazancı üzerinden hesaplanmaktadır. Günlük ortalama kazancın %60’ ına tekabül eden tutar, hiçbir surette asgari ücretin %150’sini geçemez. Damga vergisi dışında herhangi bir kesinti yapılmayan ödemeler, hak sahibi olma şartlarına haiz tüm işçilere aylık olarak ödenmektedir. Kısa çalışma ödeneğini gerekli kılan şartların ortadan kalkmasına kadar geçen 3 aylık sürede işçinin genel sağlık sigortası primleri de ödenmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman Yatırılacak?
Ortaya çıkan korona virüs salgını sebebiyle faaliyetlerini kısmen veya tamamen durduran işletmeler gerekli hazırlıkları tamamlayarak başvurularını yapmış bulunuyor. İlk başvuruları 23 Mart 2020 tarihinden itibaren almaya başlayan devlet, gerekli incelemelerin yapılmasını takiben ödemelerin yapılmasını planlıyor. Geçerli mevzuata göre her ayın 5’inde ödenmesi gereken kısa çalışma ödeneği, hak kazanan tüm işçilere PTT üzerinden ulaştırılıyor. Ancak son dönemlerde PTT şubeleri önünde aşırı yığılmanın virüsü daha yaygın hale getireceği endişesiyle, ödemeler her işçinin banka hesaplarına aktarılıyor.