Taksitleri Bitmemiş Borcu Olan Kredi Kartı İptal Edilebilir mi?
Kredi kartlarını kullanarak yüksek fiyatlı ürünleri taksitle satın alabiliyor ve acil nakit ihtiyacımızı giderebiliyoruz. Kredi kartının bu konuda bize sağlamış olduğu en büyük avantaj, peşin fiyat üzerinden ürün ya da hizmet bedelini taksitlendirilmesidir. Bu hizmetten yararlanmak isteyen kişiler bu amaçla bankalara başvurarak kredi kartı talebinde bulunmaktadırlar. Kredi kartını her alanda kullanan tüketiciler bazen ödeme planlamasını iyi yapamadıkları için, geri ödemeler sorun oluşturmakta ve bundan dolayı kredi kartlarını kapattırmak istemektedirler. Peki henüz taksitleri bitmemiş borcu olan kredi kartı iptal edilebilir mi? Siz de bu durumdaysanız bu sorunun yanıtı için yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçindekiler
Kredi Kartı Kapatma İşlemi
Kredi kartınızı iptal ettirmek yada kapamak istiyorsanız her ikisi için de farklı yollar izlemelisiniz. Kredi kartı kullanıma kapatmak geçici bir durumdur. Örneğin kartınız çalındı, bulamıyorsunuz ya da şüpheli işlem fark ettiniz. Bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak geçici olarak durdurma sağlayabilirsiniz. Müşteri hizmetleri size kartınız hakkında bir kaç güvenlik bilgisi sorduktan sonra kapatma işleminiz onaylayacaktır. Eğer kapatma işleminiz 24 saat içinde iptal ederseniz kartınızı tekrar kullanabilirsiniz ve yeni kart için ayrıca para ödememiş olursunuz. Çünkü bankalar her yeni kart işlemi için sizden para isteyecektir.
Kredi Kartı İptal Etme İşlemi
Bankalar biz istemeden adımıza kredi kartı çıkarabiliyor ve ihtiyaç fazlası bir çok kredi kartımız olabiliyor. Bu kartları bankaların çıkartması çok kolay olsa da iptal ettirmek maalesef bu kadar kolay olmamaktadır. Siz müşteri hizmetlerini bu isteğinizle aradığınızda kartı iptal etmemek için size bir sürü teklif sunacaklardır. En son sizin fazlaca kararlı olduğunuzu anladıklarında ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi vereceklerdir.
BDDK ve Yasalar Sizin Yanınızda
Fakat yazı içeriğinde de belirteceğimiz gibi, bu konuda yasalar kesinlikle sizin yanınızda. Eğer kartınızın taksit borcu varsa bile yine kredi kartınızı istediğiniz zaman kapatabilirsiniz. Buna hiçbir engel durum söz konusu değildir. BDDK’nın kurallarıyla işleyen bankaların bu konuda sizden ayrı bir talepte bulunmaları doğru ve yasal olmayacaktır. Bu konu hakkındaki bütün haklarınızı takip etmelisiniz.Kartınızı kapatmak istediğiniz belirttiğinizden 7 gün içinde bankalar iptal etmek zorundadır. Eğer iptal etmediklerini fark etmişseniz BDDK’ya bu konuda dilekçe yazabilirsiniz. Yazının sonunda bu konuya açıklık getirdik, okuyabilirsiniz.
Kullanmadığınız Kartlarınızı İptal Ettirin
Unutmayın kullanmadığınız kredi kartınız size sorun yaratabilir. En olası durum kart aidat borcu ödemek zorunda kalabilirsiniz. onun için kullanmadığınız kredi kartını iptal ettirmelisiniz.
Borcu Olan Kredi Kartı Kapatılabilir mi?
Bu konuda birçok kart kullanıcısı maalesef tam doğru bilgiye sahip olmadığı için, müşteri hizmetlerindeki kişiler ya da banka görevlilerinin telkinlerine uymakta ve uzun yıllar kredi kartı kullanmaya mahkum edilmektedirler. Hiçbir banka müşterisinin kredi kartını iptal etmesini istemez. Ne koşulda olursa olsun, banka yetkilileri kredi kartınızı açık tutmanız konusunda sizi ikna etmeye çalışacaklardır. Bir de bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığınız anlaşılırsa, artık kredi kartınızı kapattırmanız sizin için eziyete dönüşecektir diyebiliriz.
Borcu Olan Kredi Kartınız İptal Ettirebilirsiniz
Kredi kartınızın taksitli ya da taksitsiz borcu bulunmasına rağmen banka şubesine yapacağınız başvuru ile kredi kartınızdan kurtulabilirsiniz. Sizin yaptığınız kapatma başvurusu sonrası, banka yetkilileri büyük ihtimal size bazı tekliflerde bulunacaklardır. Kartınıza para puan yüklemek, kart aidatınızı silmek gibi teklifler sunacaklardır. Burada karar kart kullanıcısına kalmıştır. İster teklifleri cazip bulup kartını açık tutar, isterse de kartını iptal ettirebilir.
Kapatılan Kredi Kartı Taksitleri Nasıl Ödenir?
Bankaya yapmış olduğunuz kredi kartı kapatma başvurunuzun sonuçlanmasından sonra artık kartınızın fiziksel bir değeri kalmamış olacaktır bu kartla ne alışveriş yapabilirsiniz ne de bu kartınızla ATM’den borç ödeyebilirsiniz. Peki kredi kartı borcunuzu nasıl ödeyeceksiniz? Bunun için kart bilgilerinizin olduğu internet bankacılığını kullanabilirsiniz. Burada daha önce kredi kartınıza ödeme yaptıysanız , işlem tekrarı şeklinde güncel taksit ödemelerini yapabilirsiniz. Ya da banka şubesine giderek, bilgilerinizi vermeniz durumunda kredi kart taksit borcunuzu ödeyebilirsiniz.
Kredi Kartım Kapatıldığında Kalan Taksitleri Tek Seferde Ödemek Zorunda Mıyım?
Kredi kartınızı kapattığınızda, kartınıza taksitli borcunuz bulunabilir. Birçok kullanıcı bu borcun tamamının erken ödeme şeklinde ödenmesi gerektiğini sanmaktadır. Ama bu bilgi yanlıştır. Sonuçta alışveriş yaptığınız sıradaki kurallar ödeme zamanında da geçerlidir. Yani siz alışveriş esnasında kredi kartının taksitlendirme avantajını kullandıysanız, kredi kartınızı kapattırsanız bile bu taksitlendirme avantajınız devam etmektedir bu konuda erken ödeme yapmanıza gerek yoktur. Her taksit tarihinde ödemenizi yapmanız yeterli olacaktır.
Kredi Kartı İptal Talebi Yerine Getirilmezse
Bankacılık kanunu ve BDDK’nın ön gördüğü kurallara göre işlemlerini sürdüren bankalar, müşterilerinin taleplerini yasalar çerçevesinde yerine getirmek zorundadır. Bir müşterinin kredi kartı kapatma talebinin alınmasını takip eden 7 (yedi) iş gününde kredi kartı kapatma işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Bu süre zarfında işlemleri yapılmayan müşteriler, bankaya yazı yazarak bunun gerekçesini sorabilirler. Alınan cevaba göre, ikinci bir talepte bulunabilir, ya da tüketici hakem derneklerine başvurulabilir. Ama yapacağınız itirazdan sonra bankaların kartınızı büyük oranda iptal edeceğini söyleyebiliriz.
Siz hem kartınızı kapattırmak hem de kartınızdaki taksitli ödemelerinizi de tek seferde ödeyerek bütün kart işlemlerinizi sonlandırmak istiyorsanız, bunu yapabilirsiniz. Bunun için kart borcunuzun tamamını ödeyeceğinizi banka şubesine ya da müşteri hizmetlerine bildirmeniz yeterlidir. Bu şekilde her ay ekstre adresine gönderilmeyecektir.