İkametgah Cezası Aldım Ödemek Mecburi Mi?
Ülkemizde uygulamaya konulan nüfus dağılımı düzenlemesine göre her vatandaş sürekli olarak oturmuş olduğu yeri nüfus müdürlüğüne bildirmesi gerekmektedir. Yani herkesin ikametgahı nüfus müdürlüklerince güncel olarak bilinmesi gerekmektedir. Yer değişikli yapmanız durumunda bunu hemen nüfusa bildirmeniz gerekmektedir. Aksi halde ceza yemeniz kaçınılmaz olur. Bu cezadan haberi olmayan birçok kişi şok cezalar ile karşılaşmış olabilir. Bu tür bir mağduriyet yaşadığını iddia edenler, ikametgah cezası aldım, ödemek mecburi mi? Bu ikametgah ceza yasal mı? Neden ceza aldım? Gibi onlarca soru sormaktadır. Bugünkü yazımızda ikametgah cezası ile ilgili neler yapılabilir, hak arama yöntemlerine değineceğiz.
İçindekiler
Suriye Göçü İkametgah Konusunda Tedbir Almaya İtti
Son yıllarda ülke içinde yaşadığımız bazı asayiş problemleri ve hem yurt içinde yaşanılan sosyal ve siyasi sorunlar hem de sınır komşularımızın yaşamış olduğu siyasi çalkantılar nedeni ile ülkemize göç eden Suriye’li göçmenlerin oluşturmuş olduğu çalkantılı nüfus durumu devlet yetkililerinin bazı tedbirler almaya yöneltmiştir. Özellikle ülkemizdeki kontrolsüz nüfus hareketinin bazı sorunlara yol açabileceği ön görüsü ile harekete geçen yetkililer, her adres değişikliğini kayıt altına alınması gibi bir tedbire başvurdu.
İkametgah Değişikliğinden Cezaya Dikkat
Daha önce yapılan kanuni değişiklik ve bununla ilgili yayımlanan yönetmelikler çerçevesinde, artık adres değiştiren herkes en kısa sürede nüfus müdürlüklerine giderek, yeni adres beyanlarında bulunmaları gerekmektedir. Herhangi bir nedenden dolayı taşınmış olabilirsiniz. Bunun için devlet memurları tayin olabilirler, özel sektör çalışanları iş değişikli sebebi ile adres değiştirmiş olabilirler ya da evlenen kişi başka bir adrese geçmiş olabilir. bu sebepler ne olursa olsun, kalıcı bir ikametgah değişikliğinde bulunduysanız mutlaka nüfus müdürlüğüne giderek adres beyanında bulunmalısınız.
Geç İkametgah Beyanının Kaç Para Cezası Var?
Adres beyanını ile ilgili olarak 2020 yılı için; 5490 sayılı Kanunun 50 inci maddesinde belirtilen adres bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen kişiler için 71,00 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan kişiler için ise 1469,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Verilecek cezanın miktarı sizin beyanlarınıza göre değişebilmektedir. Yalan beyanda bulunmanız durumunda ceza en üst limiti ile karşı karşıya kalacaksınız. Ama yalan beyanda bulunmadıysanız yani sadece adres değişikliği bilgisini vermeyerek bir hata yaptıysanız o halede 71 TL gibi bir ceza ile karşılaşacaksınız.
Taşınma sebebiniz fark etmeksizin, adres değişikli yapmanız durumunda yeni adres yerinizdeki il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne giderek gerekli başvuruları yapmanız gerekmektedir. Adres değişikliği için yeni adresinize ait bir faturayı götürmeniz sizin için daha çabuk işlem yapılmasını sağlayacaktır. Ama elinizde hiçbir belge yokken nüfusa giderseniz bunun pek bir anlamı olmayacaktır.
Gerçeğe Aykırı Adres Beyanı Cezası
Okul kayıtları döneminde çocuklarımız için yaptığımız okul tercihlerimiz bazen ikametgah sınırlarımızın dışından olan bir bölgede olmaktadır. Farklı bir bölgede okula yazdırmamız için o bölgeye ait olmak yani ikametgahın tutması gerektiğinden göstermelik olarak yani gerçek olmayan bir adres değişikliği yoluna başvurulabiliniyor. Daha önceki dönemlerde bunun bir cezası olduğu biliniyordu ama hassas bir şekilde kontrolleri yapılmıyordu. Şimdilerde göçlerden ve hızlı şehirleşmeden dolayı devlet bu konuda daha hassas davranıyor ve bir gece ansızın kapı bir polis tarafından çalınabiliniyor.
Bu duruma düşmemek için gerçek bir ikametgah değişikliği yapmak ulaşım anlamında da daha güvenli olmaktadır. Eğer gerçek olmak olmayan bir adres değişikliği yaparsanız devlet nazarından suçlu duruma düşmenin yanında bir de gerçeğe aykırı adres beyanı verildiği için 1,469 TL para cezası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
En Geç 20 Gün İçinde İkametgah Bildirisini Yapmalısınız
Adres değişikli yapmanız durumunda ceza yememek için en geç 20 (yirmi) günde, nüfus müdürlüğüne bilgi vermeniz gerekmektedir. 20 gün için adres değişikliği bilgisi için başvuru yapmazsanız nüfus sisteminde adresini boşa çıkabilir. Bu da sizin eski evinize yeni birinin gelip, o kişinin o ev üzerinden ikametgah kaydını yaptırması ile olur. Başkası sizin eski evinizde oturduğunu belge ile kanıtlarsa o halde siz de yeni bir adres göstermediğiniz için sizin adres boşa düşer ve otomatik ceza yersiniz. Bundan dolayı evinizi değiştirdiğiniz gibi ilk işiniz diğer yeniş eviniz üzerine ikametgah kaydı yaptırmanızdır.
Eğer bu cezaya haksız bir şekilde maruz kaldığınızı düşünüyorsanız o halde buna itiraz edebilirisiniz. Yeni adresinize geçmenize rağmen bunu bildirmeyerek ceza almış olabilirsiniz. Ama bu cezayı ödememenin bazı yolları vardır. Bunun için öncelikle yeni evinizde oturduğunuzu kanıtlayan bir fatura gerekmektedir. Bu fatura elektrik, su, telefon olabilir.bu belgelerden bir tanesi ile itiraz etmeniz durumunda yetkililer bu cezayı sizden almayabilirler.
İkametgah Cezası Almamak İçin Yapılacaklar
- Adres değiştirip yeni eve geçtiyseniz o evin kira sözleşmesini hemen yaptırmak
- Evin elektrik, su, doğalgaz aboneliklerini kendi üzerinize yaptırmak
- Adres değişikliğini takip eden ilk 20 gün içinde mutlaka nüfus müdürlüklerine gerekli bilgileri vermek
- Taşındığınız yerin muhtarlığına giderek, taşındığınıza dair adres beyan belgesi almak
Bunlara rağmen ceza yemeniz durumunda yukarıda saydığımız belgeleri toplayıp nüfus müdürlüğüne mutlaka başvuru yapmanız oldukça önemlidir. Çünkü sistemden kaynaklı ya da memurdan kaynaklı bir yanlışlık olabilir. bu yanlışlığın ortaya çıkması da oldukça kolaydır. Sizin oraya taşındığınızı belgeleyen bu fatura ve sözleşmeler sizin cezadan kurtulmanız için yeterli olacaktır.