Bankadaki Paranın Devlet Güvencesi
Vatandaşların bankada bulunan paraların devlet korumasında olup olmadığını merak eden ve bankada parası olup da bu konuda stres yaşayan okuyucularımız için bankadaki paranın devlet güvencesi adlı bir makale kaleme aldık. Banka mevduatlarında devlet güvencesi olup olmadığı ve ne kadar bir güvence verildiği ile ilgili yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Özellikle de son zamanlarda yaşanan bazı tartışmalar, hesaplardaki paraların riskli olup olmadığını gündeme getirmiştir. Yazımızı okuyarak net bir bilgiye sahip olabilir ve ona göre de hesaplarınızı tekrar gözden geçirebilirsiniz.
İçindekiler
Birikimlerinizi Evde Muhafaza Etmek Tehlikeli Olabilir
Birikimlerimizi altın, TL ya da döviz olsun fark etmeksizin her zaman güvende tutmaya özen gösteririz. Anadolu’da yastık altı diye tabir edilen deyimin aslı gerçekten yastık altından gelmektedir. Önceleri bankacılık bu kadar gelişmemişken, kişiler birikimlerini yastık yorgan içine saklarmış ve bu belki de halen devam ettirilmektedir. Ama birikimleri çok olan vatandaşlarımız bu noktada farklı çözüm üretmek durumundadır. Özellikle hırsızlık, yangın gibi kötü durumlardan korunmak için insanlar genellikle paralarını bankada tutmayı tercih etmektedirler.
Bankalar Evden Daha Mı Güvenilir?
Bankaya paralarını yatıran kişiler belki hırsızlık ya da yangın gibi durumlardan tamamen kurtulabilirler; ama paralarının miktarı çok fazla ise bu sefer de başka tehlikeler ile karşı karşıya kalabilirler. Örneğin Türkiye’de 2000’li yıllarda yaşanan elim ekonomik krizden sonra birçok banka batmış ve bundan dolayı da milyonlarca kişi mağdur duruma düşmüştür. O dönemde devlet garantisi çok kısıtlı olduğu için de binlerce kişi büyük paralar kaybetmiştir.
Hangi Miktara Kadar Devlet Mevduata Güvence Verir?
Ama özellikle de kriz sonrasında bankacılık faaliyetlerinde güven atmosferinin oluşması için birçok konuda iyileştirmeler yapıldı. Özellikle banka mevduat güvencesi dediğimiz güvence ile vatandaşın parası belli bir limite kadar devlet güvencesi altına alındı. Geçtiğimiz yıllara kadar 100.000 TL olan devlet güvencesi son yapılan düzenlemeler ile birlikte 150.000 TL’ye kadar çıkarılmıştır. Yani vatandaşların banka hesaplarındaki paralar 150.000 TL’ye kadar devletin koruması altındadır.
Banka batsa bile devlet 150.000 TL’lik miktarlara kadar vatandaşlara ödemelerini yapacaktır. Zaten bankalar da kurulmadan önce yüklü bir teminatı devlete göstermek durumundadır. Devlet de öncelikle bir batma hadisesi karşısında bankanın göstermiş olduğu teminatları kullanarak vatandaşın mağduriyetini giderecektir. Bu teminatların yetmemesi durumda ise geri kalan ödemeler hazinden yapılacaktır.
Banka mevduat güvencesi 150 Bin TL olduğu için vatandaşlar da rahatlıkla paralarını banka hesaplarında tutabilirler. Aynı şekilde bankada tutulan dövizler ve altınlar için de geçerli olmak üzere devlet güvencesi mevcuttur.
Mevduatınızın Devlet Güvencesi Altında Olması İçin Şartlar Nelerdir?
- Mevduatınızı yatırdığınız bankanın yurt dışında şubeleri olsa da T.C sınırlarında olması gerekmektedir. Bunun yanında; T.C sınırlarında bulunan tüm bankalarda bu güvence mevcuttur.
- Mevduatınız, aynı bankada bir kaç tane hesapta ya da şubede de olsa sadece 150.000 TL’lik kısmı güvence altındadır. Yani banka sadece bir kişinin aynı bankadaki toplam mevduatının 150.000 TL’lik kısmına güvence vermektedir.
- Bir kişinin ayrı bankalara yatırdığı paraların hepsinin güvencesi yatırdığı banka ile sınırlıdır. Yani her banka kendi bankasına yatırılan mevduatı güvence altına alır. devlet toplam mevduat oranını istemez.
- Eğer hesabınız ticari ise devlet güvencesine dahil olamazsınız. Hesabınız Bireysel hesap olmalıdır.
18 yaşından Küçük Çocukların Hesabı Devlet Güvencesinde mi?
Eğer 18 yaşının altında bir çocuğunuz varsa onun hesabı da sizden ayrı olarak banka güvencesi altındadır. Yani 150.000 TL üzerinde mevduatınız varsa böyle bir risk sizi rahatsız ediyorsa bir kısmını çocuğunuz için açtırdığınız hesaba aktarabilirsiniz.
Ortak Hesapların Devlet Güvencesi Durumu Nedir?
örneğin eşinizle ortak bir hesap açtınız. Her birinizin kendi hesabı oranında devlet güvencesi hakkı vardır. örneğin ortak hesabınızda 400.000 TL var 150.000 bir kişi için diğer kişi için de 150.000 TL devlet güvencesi vardır. Bu sayı açtığınız ortak sayısı oranınca artmaktadır.
Banka Kasalarında Duran Para ve Altınlar Devlet Güvencesi Altında mı?
Banka kasalarında tutulan paraların devlet güvencesi yoktur. Oradaki güvenceyi banka şubesi verir. Devlet bu konuda vatandaşı desteklemez.
Banka kasalarında tutulan paralar, altınlar her zaman ekonomi için kötü olmaktadır. Piyasaya girmeyen paralar yüzünden ekonomide likit sıkıntısı çekilmekte ve bu da hayat pahalılığına neden olmaktadır. Devlet de bu nedenle kasalarda para tutanlara değil de parasını aktif hesaplarda tutanlara güvence verir. Burada bir teşvikin olduğunu söyleyebiliriz. Devlet vatandaşın parasını piyasaya sürmesi için açık açık teşvik edip ona koruma güvencesi sağlamaktadır.
imar bankasında öyle oldu garanti altında olmayan ticari hesablar bile ödendi bonolar yıllarca magdur edildi
Sayın Orhan DAL,
devlet vatandaşın zararlarını karşılamak için bu yöntemi tercih etti. Ekonomide finansal istikrar için yatırımda güven en önemli konu olduğu için, devlet zarar etse bile yine de mağdur edilmiş kişi ve şirketlerin zararlarını belli şartlar çerçevesinde karşılama yoluna gitmektedir. Saygılar efendim.
banka batarsa mevduatın kaydı olmasada ödenir . hazine bonosu alanlar acıga satılmış deyib madur olur ne düzen be