Kendi Markanı Kurmak mı? Franchise mi?
Sermayeniz hazır ve kendi markanı kurmak mı? Franchise almak mı? konusunda kararsız mı kaldınız? Bir iş yeri açmak istiyorsunuz. Belki de elinizde tek sermayenizi bu işe harcamak istiyorsunuz. Globalleşmiş olan dünyada siz de yalnız yolda yürümek istemeyerek franchise almak isteyebilirsiniz. Ya da eskiden beri hayal ettiğiniz belki de bunun öncesinde büyüttüğünüz yeteneğinizle birlikte kendi markanızı oluşturmak isteyerek kendi iş yerinizi açmak isteyebilirsiniz. İşte bu sorular ışığında biz size bu konuda biraz yol gösterebiliriz.
İçindekiler
Kendi Markanı Oluşturmak
Kim istemez ki kendi işinin patronu olmak. Hele ki bir de kendi markanızı oluşturmuşsa güzel bir başarı hikayesi yakalamaya çok yaklaşmış olur insan. Fakat bu yola girmek için Kendi Markanı Kurmak mı? Franchise mi? sorusunu sormamız gerekmekte. Eğer kendi markamızı oluşturma gibi bir planımız varsa bunun için ilk önce sağlam bir sermaye, sabır, fedakarlık gibi insanın özüne has durumların yanında, başlayacağınız iş hakkında sağlam bir fizibilitenizin olması gerekmektedir. Kendi öz yetenekleriniz yanında sosyal çevreniz size bu konuda destek olacaktır muhakkak. Ama böyle bir iş girmek için en önemlisi ilginç, kabul gören, gelecek zamanda ve çağda yerini bulabilecek bir iş olmalı. Kendi markanızı oluşturmanın avantajlarını ve dezavantajlarını aşağıda daha ayrıntılı anlatacağım.
Bir İş yeri kurmayı planlıyorsanız banka desteklerine, KOBİ’lere hibe desteklerine bakmanızda yarar olacaktır.
Kendi Markanı Kurmak Büyük bir Riski de Getirebilir?
Aslında en güzeli bir işe sıfırdan başlamak. Yeni tertemiz hikayesi daha pür-i pak olan bir işe adım atmak. Fakat sadece sermaye ile yapılıyorsa bu iş güzel olduğu kadar ürkütücü ve güvensizlik hissi verebiliyor insana. Sanat veya zanaati ile yapıyorsa akmasa da damlar. Tencereniz tıkırdar. Kendi markanızı oluşturmak için özverili, fedakar, ufku geniş ve iş disiplininiz olması en gerekli durumlardır. Bunun yanında kendi işinizi kurmadan önce bu konuda tecrübesi olan kişilerle bolca görüşülmeli ve fikir alınmalıdır.
Franchise (Bayilik Almak) Nedir?
Franchise: Bir markanın, imtiyaz hakkı sahibinin belirli süre koşullar içinde işin yönetim ve organizasyonuna ilişkin sürekli disiplin ve destek sağlayarak belirli bir bedel karşılığında, bağımsız yatırımcılara sistem ve markasını kullandırmasına dayanan uzun vadeli sürekli bir iş ilişkisidir. Bu tanım ışığında franchise fikrinin gelişimine bakalım.
Neden Franchise Almalı?
Franchise veren firmalara baktığımızda tüm fizibiliteleri yapılmış, yeterli tecrübe edinilmiş, halk tarafından kabul görmüş ve en önemlisi iyi bir getirisi olan firmalardır. Bir nevi kendini ispatlamışlardır. Yani sizin tekrar iş kuma stresi yaşamınıza gerek yoktur. İş yeri dizaynı hazır gelecektir. Sizin tekrar bir mimar ile anlaşarak tasarım yaptırmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte marka tasarımı gibi uğraşılarınız da olmayacaktır. Eğer yiyecek sektörü ise yıllarca oluşturulmuş gelenek haline gelmiş bir tadın satışını yapacaksınız. Giyim, mobilya, beyaz eşya vs. tarzı bir frasnchise ise müşteri kitlesi hazır bir kesime satış yapacaksınız demektir. Öyle ki Franchise yapacağınız şirketler iş yerinizi açmak istediğiniz lokasyona dahi müdahil olarak sizi yönlendirebiliyor. Burada size düşen tek şey, disiplinli ve kurallara uyarak çalışmak. Franchisenin avantajları göz kamaştırabilir. Böyle bir ticari anlaşmaya girmek için ilk önce güzel bir sermayeniz olmalı. Çünkü halk arasında hava parası yani isim hakkı için bile çok miktarlarda para ödeyeceksiniz. İsterseniz birde bu çalışma tarzında karşınıza çıkabilecek olumsuz yönlere göz atalım.
Franchise Almanın Olumsuz Yönleri Nelerdir?
- Bu şirketlerden bayilik alan başka kişilerde olacaktır. Her birini şirketlerin yönetmesi zor olabilir ve istenmeyen hadiseler yaşanabilir. Yaşanan bu hadiseler bayilik aldığınız marka değerini düşürerek sizinde maddi problem yaşamanıza neden olabilir.
- Franchise almak bir bakıma isim hakkını alarak bir sözleşme imzalamaktır. İleriki zamanlarda bayilik alanların aleyhine olabilecek problemlerle karşılaşılmaması için sözleşmeyi bir hukukçu ile en ince ayrıntısına kadar okuyup değerlendirmelisiniz.
- İsim hakkı, reklam giderleri gibi markaya ait giderler için her yıl tekrar sözleşme imzalama ve bir meblağ yatırmanız gerekmektedir.
Franchise yada kendi işinizin patronu olmak. Her ikisi için de yapacağınız ilk iş, iyi bir araştırma sonrasında iyi bir fizibilite. Ticari faaliyetler sağlam temellere oturduğu takdirde ve disiplinli çalıştığınızda sizi başarıya ulaştıracaktır.