Bankayı Nereye Şikayet Etmeli?
Banka ile yapılan bir işlemden sonra bankanın haksızlık yaptığını tespit ettiğinizde ya da yanlış bir işlem yapmasından dolayı mağdur olduğunuzu düşünüyorsanız bankayı şikayet ederek hakkınızı arayabilirsiniz. Birçok kişi banka ile yapmış olduğu işlemlerde, fazla faiz alındığını, çok yüksek tutarda işlem ücreti kesildiğini ya da en çok şikayet konusu olan kredi kartı aidatının alındığı ile ilgili şikayetlerde bulunmaktadır. Bu noktada banka müşteriler, bankayı nereye şikayet edebilirim diye soru sormaktadır. Biz de müşterilerin haklarını en iyi şekilde arayabilmeleri için, banka nereye şikayet edilir adlı bir yazı kaleme aldık.
Banka şikayetleri konulu yazımızın devamında, yapacağınız şikayetin kesin sonuç vermesi için bankayı nasıl şikayet edeceğinizi adım adım anlatacağız. Çünkü banka şikayetlerinde yanlış bir adım şikayetinizin kabul edilmemesine neden olabilir.
İçindekiler
Bankalardan En Çok Hangi Konularda Şikayet Gelir?
Banka müşterilerinin şikayet dağılımına baktığımızda genelde şikayetler aynı konular etrafında toplanmaktadır. Masraflar, komisyon ücretleri ve kesintiler, yanlış talimat verme vs. konularında şikayetlerin daha fazla olduğunu görebilirsiniz. Bazen de şöyle bir şeyle karşılaşabilirisiniz. Bankalar bazı kredileri için kampanyalar başlatıp düşük faiz oranlarında kredi çekebileceğinizi, otomatik ödemeleriniz bankalarına taşıdığınızda bazı imkanlardan faydalanacağınızı vs. söyleyerek reklamlar yapabilir. Sizde bu konuda bankalara güvenip kredi çekebilirsiniz, diğer bankacılık işlemlerini yapa bilirsiniz. Fakat başka bir sürprizle karşılaşa bilirsiniz. Bundan dolayı imzalayacağınız evrakları iyiye okuyarak tahlilini yapın. Sora mağduriyet yaşamamış olursunuz.
Bankayı Nasıl Şikayet Edebilirim?
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu, müşteri şikayetleri ile ilgili olarak bazı düzenlemeler yapmıştır. Buna göre müşteri öncelikle şikayetlerini sırası ile yapmalıdır. Bu sırayı atlarsa şikayet işleme alınmaz. Peki ilk şikayet noktası neresi olacak?
Bankaya İlk İtiraz Bankanın Kendisine Yapılmalı!
Banka işlemleri ile ilgili olarak bir şikayetiniz olacaksa öncelikle söz konusu bankaya, e-mail, faks, yazılı başvuru ya da bizzat sözlü başvuru yapmalısınız. Bu şikayetlerin önemine göre kesinlikle iadeli taahhütlü şikayet dilekçesini öneririz. Çünkü yapılacak şikayet başvurusundan sonra alacağınız cevap oldukça önemlidir. Bankaya şikayet dilekçenizi gönderdikten sonra banka size 30 gün içinde cevap vermelidir. Aksi halde hatasını kabul etmiş sayılır.
Bu 30 günlük süre zarfı içinde size gelen cevapta halen mağduriyetiniz giderilmedi ise, o zaman ikinci şikayet noktası olan ilçe hakem heyetin ve Türkiye Bankalar Birliği Hakem Heyetlerine başvuru yapmalısınız. Özellikle Türkiye Bankalar Birliği Hakem Heyetine yapmış olduğunuz başvuruyu nasıl takip edeceğinizi bilmiyorsanız aşağıdaki videoyu izleyin.
Bankayı İlçe Hakem Heyetine Şikayet Etme
Bankaya yaptığınız başvuruya rağmen şikayet konunuz çözüme kavuşturulmadı ise o zaman Tüketicileri koruma kanununda göre hakkınızı İlçe hakem heyetlerinde arayabilirsiniz. Bununla ilgili olarak, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun sizin bankadan sonra ikinci olarak hakem heyetlerine başvuru yapmanıza olanak sağlamaktadır. Bununla ilgili BDDK’nın resmi sayfasındaki yazı aşağıda belirtilmiştir.
Bankayı BDDK’ya Şikayet Etme!
Bankaya vermiş olduğunuz dilekçeden bir sonuç çıkmaması sonrası ilçe hakem heyetine yapacağınız başvuruda çok büyük ihtimal hakkınızı alabilirsiniz. Ama bazı ilçe hakem heyetleri de içtihattan kaynaklanan sorunlar ve farklı yorumlamalar nedeni ile bazen tüketicileri haksız duruma düşürebilmektedir.
Bu durumda son şikayet merci olarak BDDK devreye sokulabilir. Peki banka BDDK’ya nasıl şikayet edilir?
Banka BDDK’ya Nasıl Şikayet Edilir?
BDDK yani Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu, bankaları denetleyen en üst resmi kurumdur. Bu kuruma yapacağınız şikayetlerin kabul edilmesi ve haklı olduğunuzun ispat edilmesi ile banka oldukça zor duruma düşecektir. Bu nedenle yukarıdaki sıralı şikayet noktalarından sonra bankayı BDDK’ya şikayet ederseniz kesin sonuç almanız kaçınılmaz olacaktır. BDDK şikayeti için gerekli olanları yazıyoruz.
BDDK Elektronik Şikayet Hattı
BDDK’ya hem elektronik ortamda hem de gerçek ortamda şikayette bulunabilirsiniz. Öncelikle size BDDK elektronik başvuru işlemleri hakkında bilgi vermek istiyorum. BDDK’nın resmi sayfasına girişi yapıldıktan sonra şikayet menüsünden aşağıdaki fotoda görülen kısma gelip sol alt taraftaki kısım tıklanır. Daha sonraki aşamalarda sizden istenen bilgiler girildikten sonra başvuruyu tamamla tıklanır ve başvurunuzu bu şekilde yapmış olursunuz.
BDDK Yazılı şikayet : Bankayı BDDK’ya yazılı olarak da şikayet edebilirsiniz. Bunun için BDDK’nın aşağıda belirtilen adresine belirtilen şartlarda göndereceğiniz şikayet formu sonrası, başvurunuz değerlendirmeye alınacaktır. Fakat BDDK’ya şikayet etmeden önce mutlaka, önce bankanın kendisine ve ilçe hakem heyetine başvuru yapmalısınız. Bu başvurular sonrası aldığınız ret kararlarını BDDK şikayet dilekçenize ekleyiniz. Aşağıda BDDK ‘ın adresi ve şikayet şartları yazmaktadır.
Bankalarda kredi çekmek istiyorum ama olumsuz oluyor