Kredihesabi.com

Kripto Para Terimleri ve Anlamları (Piyasaya Hakim Olun)

Kripto Para Terimleri ve Anlamları (Piyasaya Hakim Olun)

Son günlerde Bitcoin hakkında haberler, kripto paraların piyasadaki durumları hakkında yazılar okumaya devam ediyoruz. Her haberde ya da yazıda kripto paralarla ilgili alışık olmadığımız ya da anlamını tam olarak bilmediğimiz terimler kullanılıyor. Eğer bu terimlerin anlamlarını öğrenirsek, piyasaya daha çok hakim olabilir ve yatırım yapmadan önce okuma yaparken piyasa durumunu daha rahat anlayabiliriz. Bu yazımızda sizlere kripto para terimleri ve anlamları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Kripto Para Terimleri Nelerdir?

Kripto para terimlerini genel geçer bir şekilde sıralayacak olursak bunlar;

Pump ve dump olarak öncelikli olarak dikkat çekmektedir. Airdrop, REKT, Bearish, Bull gibi kelimeleri bilirseniz piyasaya az da olsa adım atmış olursunuz. Ancak stop-loss ve decentralized gibi derin konuları öğrenip bir de üstüne mining kelimesini anlamaya çalışırsanız ve bu mining durumunu uygularsanız; bu durumda Bitcoin üretmek gibi bir olaya da giriş yapmış olursunuz. Çünkü mining yapan çoğu kişi zengin oldular. Biz de kendileri hakkında bir içeriği sitemizde paylaştık. Bitcoin İle Zengin Olan Kişiler Listesi (Sıralı Liste) adlı yazımızı ayrıca okuyabilirsiniz. Yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

Pump Nedir? Dump Nedir?

Pump ve Dump en basit halleriyle piyasada para değerinin hızlı düşmesi ve yükselmesi anlamına gelir. Bu iki kavramı da kripto para piyasasında ve bitcoin terimleri arasında sıklıkla duyarız. Pump kelimesinin Türkçe anlamına baktığımızda; yükseltmek ve şişirmek olarak görürken, dump kelimesinin anlamını da düşürtmek, boşlatmak olarak görürüz. Bir grup halinde yapılan ve yüksek miktarda olan alım işlemlerin sonucunda fiyat yukarı doğru hareket almaya başlar. Bu işlem pump olarak adlandırılır. Ancak grup alımları sonucu istenilen fiyata ulaşılır ve eldeki coinler satılmaya başlanır. Fiyatın zirve olduğu andan itibaren satış gerçekleşir ve düşüş başlar. Buna da dump denir.

Airdrop Nedir?

Airdrop kelimesi hediye anlamına gelmektedir. Normal şartlarda firmalar ürünlerini piyasada ücretsiz olarak promosyon şeklinde sunarlar. Bu da markanın ürününün tanınmasını sağlar ve insanlar bu ürüne rağbet gösterirler. Coin piyasasında da bu işlem insanların yeni coinlere ilgi göstermesi ve bunu ücretsiz deneyimlemesi demektir. Yani hediye olarak verilmesi, insanların coin sitesine ya da yeni çıkan coin çeşidine ilgi göstermesi demektir.

REKT Nedir?

REKT kelimesi en basit haliyle iflas etme ya da batma olarak adlandırılır. REKT olan kişiler kısaca batmış demektir. Ayrıca REKT olmak aynı zamanda büyük zarara uğramak anlamına da gelmektedir. İngilizce’de batmak ve batmış anlamına gelen “wreck-wrecked” kelimelerinin internet ortamındaki kısaltması REKT sayılmaktadır.

Bearish Nedir?

Bearish en basit haliyle düşüş beklentisi yaşamak anlamına gelmektedir. Kelime anlamına baktığımızda Ayı Piyasası olarak dilimize çevrilen dönem, düşüş beklentisi yaşanan döneme de genel olarak verilen isimdir. Kripto para değerleri eğer düzenli olarak düşüş yaşıyorsa, Bearish olarak bilinen Ayı Piyasası dilimine giriş yapmışsınız demektir. Bu dönemde kullanıcıların piyasaya olan güvenleri de oldukça düşüktür. Kısa vadeli alım satım yapanlar için bu dönem oldukça idealdir.

Bullish, Bull Nedir?

Bullish, Bull; anlam olarak yükseliş beklentisi demektir. Bu dönem de Ayı Piyasası’nın tam tersine Boğa Piyasası olarak adlandırılır. Bu dönemde kripto para fiyatlarında tutarlı bir artış olmaktadır. İnsanlar da bu artış zamanına bu ismi vermişlerdir. Bu süreçte piyasaya ve para birimine güven oldukça fazladır. Yatırımcılar da piyasanın durumu hakkında iyi düşüncelere sahiptirler. Gelecek dönem için kar beklentiniz varsa eğer, Boğa Dönemi olarak bilinen Bullish, Bull döneminin yatırımcısı olabilirsiniz.

Breakout Nedir?

Berakout, kelime anlamına baktığımızda kırılma olarak da bilinmektedir. Bu kırılma piyasada ise fiyat kırılımı olarak da adlandırılmaktadır. Bu yöntem pek çok yatırımcı tarafından piyasada uygulanmaktadır. Uygulanma yolu da, bir fiyat yükselişinin ilk anlarında bazı yatırımcılar pozisyon alırlar ve kendilerini başka yatırımcılara kıyasla daha öne geçirirler. Fiyatın bir anda düşmesi de bu şekilde adlandırılır ve yeni pozisyon alan yatırımcı da kazanç isteğine göre adım atar.

Blockchain Nedir?

Blockchain, kripto para dünyasında en çok duyulan ve en popüler olan kelimelerin başında geliyor. Bitcoin kelimesi ilk sıralarda geliyorsa bu kelime daha fazla duyuluyor demektir. Kripto paraların olduğu ağ Blockchain olarak adlandırılır. Bu tanım dilimize blok zinciri olarak da adlandırılmaktadır. Bu sistem en basit tabiriyle “muhasebe defteri” olarak da tarif edilir. Blockchain, tarihteki ilk kripto para birimi olan Bitcoin ile de aynı zamanda var olmuştur. Satoshi Nakamoto adlı kişi ya da kişiler tarafından ortaya çıkarılan Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isimli white paper dokümanında BTC altyapısının tamamen blok zinciri teknolojisine dayandırıldığı belirtilmiştir.

Satoshi Nakamoto Kimdir?

Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu henüz bilinmemektedir. Belki de bu isim bir kişiye belki de bir gruba ait sembol bir isimdir. Fakat ortaya atılan iddiaların çoğu Nakamoto’nun, Amerika veya Avrupa’da yaşayan, Japon asıllı olmayan, kriptografi olarak da adlandırılan şifreleme uzmanı ve bilgisayar bilimcilerinden biri olduğu yönündedir. Satoshi Nakamoto’nun yaklaşık 1 milyon Bitcoin’e sahip olduğu tahmin ediliyor. Kendisini Satoshi Nakamoto olarak adlandırılan kişiler olsa da, gerçek kişilerin henüz ortada olmadığı aşikar.

Satoshi (Sats) Nedir?

Satoshi (SATS), kripto paraların alım satım işleminde kullanılan bir para birimi olup, Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin’in alt değeri olarak belirlenmiştir. Bazı İşlemlerin daha rahat şekilde yapılabilmesi için bir kripto para miktarının Bitcoin şekliyle ifadesidir.  Satoshi Bitcoin’in 100 milyonda biridir.

1 SATS (Satoshi) = 0.00000001 BTC (Bitcoin)

Scalp nedir?

Kripto para piyasasında sıkça kullanılan terimlerden birisi olan Scalp, Piyasada meydana gelen küçük fiyatlı değişikliklerden faydalanarak kar etmek amacıyla al- sat işlemini gerçekleştirmektir. Scalp yöntemi ise kişiye özgüdür. Kişi piyasayı sürekli takip edecek ve emir ve programlamalarını kendisi yapacaktır. Kar elde etmeye yönelik olan bu sistem serbesttir. Dilediğiniz kadar hızlı emir açabilir, herhangi bir kısıtlama olmadan bu işlemleri aynı anda dahi kapatabilirsiniz. Kısaca Scalp düşüşteki hızlı kar olarak ifade edilebilir.

Accumulation (Akümülasyon) nedir?

Accumulation kelimesinin Türkçe karşılığı “Akümülasyon” dur. Dilimizde birçok anlama gelen Accumulation (Akümülasyon) belli bir süre içerisinde Kripto para piyasasında düşüş ya da yükselişinin az olması ve sınırlı bir fiyat aralığında hareket etmesi, fiyatlarda düşüş ve artışın sınırlı bir alan içerisinde değişmesidir. Bu olay Fiyatın yatay seyretmesi olarak da tanımlanabilir.

TP (Take-Profit) nedir?

TP, kripto para piyasasında ilerleyen zamanlar için kar etme amaçlı uygulama üzerinde verilen emirlerdir. Alım işlemlerinde coinin belirlenen üst tutara gelmesi durumunda işlem kısıtlanır ve coin alımı durdurulur. Satış işlemlerinde ise coin cüzdanında bulunan coinin belirlenen alt sınır fiyatına düşmesi durumunda coin otomatik olarak elden çıkarılır ve satışı gerçekleşir(Stop-loss). Bu işlemler kişinin kar oranını korumak amacıyla yapılır. Kar amacını koruması da sistemin kullanıcıyı ne kadar koruduğu ve benimsediği anlamına gelmektedir.

Public Key nedir?

Public Key, kripto para piyasasında cüzdan adresidir. Cüzdanlar kripto paralarımızın bize ait olduğunu kanıtlı bir şekilde gösteren, para transfer işlemlerimizi yapmamızı sağlayan dijital yazılımlardır. Kripto para cüzdanları 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Public Key, Private Key ve Password olarak adlandırılırlar. Public Key için sanal banka hesap numarası da diyebiliriz. Cüzdan durumu Bitcoin piyasasının en önemli detayı denilebilir. Kendi cüzdanlarınızla Bitcoin taşıyabilir, bunları da dünyanın her yerine yanınızda götürebilirsiniz.

Mining nedir?

Mining, kripto para madenciliği olarak bilinmektedir. Aslında bu durum işin mutfağıdır ve Bitcoin’lerin üretiminin gerçekleştiği yerdir. Gerekli donanım ve yazılımlara sahip teknolojik aletlerle karışık olan problemleri çözüp kripto para işlemlerini onaylayarak yeni üretilen kripto para kazanmak olarak tanımlayabiliriz. Bilgisayar, cep telefonu, tablet vb. olan yani bir internet erişimi olan herkes Kripto para madenciliği yapabilir. Kripto para madenciliğine giriş yapmadan önce gerekli araştırmaları yapmayı unutmayın. Hatta bu konuda gerekli araştırmaları yapmak isterseniz de, daha önce sitemizde yazdığımız Bitcoin yazılarını okuyabilirsiniz. Bitcoin Nasıl Üretilir (Evde Bitcoin Üret) adlı yazımıza ayrıca göz atıp sistem hakkında daha detaylı bilgilere sahip olun. Yazıya ulaşmak için tıklayınız.

Scam Coin nedir?

Scam Coin, art niyetli geliştiriciler ve bazı kötü amaçlı topluluklar tarafından piyasaya sürülen sahte kripto para birimleridir. Bir kripto para biriminde gerçekçi olmayan yaklaşımlar, bulut madencilik seçenekleri, Bitcoin yatırım paketleri, kapalı kaynak mod, geliştirici takımı ve kuruluş hikayesi ve katılımcı topluluğu gibi alakasız durumlarla karşılaşırsanız bu coin hakkında titiz bir araştırma yapmanızda kesinlikle fayda olacaktır. Bu coin çeşidinden olabildiğince uzak kalmanız gerekir ve kendinizi bu yazılım çeşidinden korumanız gerekir.

Cold Wallet (Cold Storage) nedir?

Cold Walled: soğuk cüzdan, Soğuk depolama, Bitcoin muhafaza edebilmek için kullanılan çevrimdışı (internete bağlı olmayan) bir cüzdan türüdür. Soğuk depolama yöntemiyle beraber kripto paralarınızın bulunduğu dijital cüzdan, internete bağlı olmayan bir platformda muhafaza edilir. İnternet bağlantısına sahip olmayan bu cüzdan, yetkisiz erişim girişimlerinden, siber saldırılardan ve internete bağlı bir sistemin duyarlı olduğu diğer güvenlik açıklarından korunmuş olur. Ledger, Nano S gibi cüzdanlar soğuk cüzdanlara örnektir. Çoğu kripto para cüzdanı dijitaldir, ancak bazı korsan ve hırsızlar bazen hırsızlığı önlemek amacıyla güvenlik önlemlerine rağmen üst düzeyde depolama araçlarına ulaşabilir.

Shilling nedir?

Bir coin hakkında Facebook, Instagram, Twitter üzerinden destekleyici paylaşımlar yapmak, ailenize, dostunuza, sevdiklerinize ve akrabalarınıza tavsiye verme, alım yapmasını sağlama olayına shilling denir. Shilling, reklam yapma ve patlama gibi de düşünülebilir. Patlama derken de; günümüzde sosyal medya ve iletişim araçları oldukça kuvvetli ve bir kripto para biriminin sosyal medya üzerinden yayılması kripto paraya olan ilginin artmasıyla beraber deyim yerindeyse kripto para patlar ve reklamı yapılmış olur. Bu durum coin çeşidinin ön plana çıkmasına, işlerin o coin için daha verimli gitmesine yarayabilir.

Decentralized nedir?

Kripto para birimlerinin özgürlük amacıyla ortaya çıkmalarının ardından daha demokratik bir finans sistemini amacıyla ortaya çıkan Decentrealized kısaca DEFİ DeFi, merkeziyetsiz (decentralized) ve finans (finance) kelimelerinden oluşmaktadır. Kısaca merkeziyetsiz finans işlemlerine verilen genel addır. Bitcoin ve Ethereum gibi belli bir merkezi olmayan ve karar vericilerin bulunmadığı sistemler bunun başlıca örneklerdir.  Fakat Decentralized denilince akla sadece para alım ve satım işlemlerinin gelmesi doğru olmaz. Diğer gelişmiş finansal öneklerini de akla getirmek doğru olacaktır. Bunlara arasında kredi alma, kredi verme, merkeziyetsiz borsa, sigorta, alışveriş vb işlemleri gösterebiliriz. Kısaca decentrealized Merkeziyetsiz; kontrolün tek merkezden sağlanmadığı finans işlemlerine verilen genel addır. Dağınık ve bağımsız yapıdır.

Stop-Loss nedir?

Yukarıda açıkladığımız üzere TP (Take-Profit) durumunda kâr amaçlı emirleri öğrenmiştik.  Stop- Loss ise TP’nin tam tersi zararı durdurma amaçlı verilen emirleridir. Stop-Loss, Türkçe anlamıyla zarar durdurma emridir. Elimizde bulunan kripto para birim fiyatının önceden belirlenen bir alt fiyata düşmesi durumunda birimin elden çıkarılarak satış işleminin gerçekleşmesi durumudur. Coin’in fiyatının düşmesi durumunda kişinin emir verdiği sınırda satış işlemi gerçekleşirse kişinin zarar oranı düşürülmüş olur.

Exchange nedir?

Exchange, dönüşüm anlamına gelmektedir. Kripto para piyasasında; cüzdanımızda yer alan kripto paraların alınıp satılması işlemidir. Değiş-tokuş ve dönüşüm olarak ifade edilmektedir. Exchange işlemlerinin döviz dönüşüm işlemlerinden bir farkı yoktur. Hata birçok ülke tarafından da kripto paraları ve Bitcoin’i döviz olarak kabul etmiştir. Euro, Dolar ile TL arasında alım, satım, değiş ve tokuş işlemleri yapılacağı gibi Bitcoin ve kripto paralar arasında da yapılabilmesi oldukça mümkün.

FOMO nedir?

Kripto para piyasasında sıkça kullanılan terimden biri olan FOMO piyasada al-sat, Değiş- tokuş işlemlerini gerçekleştirirken kar kaçırma korkusudur. Örneğin; elimizde bulunan bir coin’i erken sattığımız durumda coin’in fiyatının yükselmesi kişiyi pişmanlık içerisine sürükleyebilir. Bu nedenle piyasada al-sat, değiş-tokuş işlemleri gerçekleştirirken kişiler biraz tedirgin bir şekilde davranabilir. Bu yüzden coin piyasası içerisinde işlemler yapıyor isek piyasaya hakim ve güncel konuları takip etmemiz gereklidir.

 HODL nedir?

HODL terimi, oldukça garip bir şekilde İngilizce Hold ‘’tutmak’’ kelimesinden geliyor. 2013 yılında bir coin forumundaki bir kullanıcının paylaştığı bir gönderi ile üne kavuşmuş bir terimdir. Kullanıcı, Forumda “I’AM HODLING!” konu başlığı ile gönderisini paylaşarak piyasada gerçekleşen ciddi derecede düşüşe rağmen sahip olduğu Bitcoin’i elinde tutacağı belirtiyordu. Bir kişi, hodl yaptığını veya hodl olacağını belirtiyorsa; elinde bulunan kripto paralarını satmayacağını ve ilerleyen zamanlarda bu paraların değer kazanacağını düşünüyordur. Aslında bu durum birazcık yatırım, birazcık da şifre olarak görülebilir. HODL yapan kişiler de Bitcoin piyasasına fazlasıyla hakim denmektedir.

 ATH nedir?

ATH: All Time High’ın kısaltmasıdır. Türkçe çevirisi ise tüm zamanların en yükseği anlamına gelmektedir. Kripto para fiyatının bir para birimine (Türk Lirası, Dolar, Euro vb.) karşısında elde ettiği en yüksek değeri ifade eder. Yani bu durum kripto paraların rekorunu ifade eder. Kişiler bunu göz önünde bulunarak alışveriş yaparlar. Günümüzde ise Bitcoin altın ile yarışmakta ve dünyanın tüm paralarından daha değerli bir yerde konumlanmaktadır. Bitcoin her ne kadar düşecek ya da yükselecek gibi yorumlara maruz kalsa da, onun değerini asla düşürmez.

Arbitrage (Arbitraj) nedir?

Arbitrage nedir sorusuna cevap verecek olursak da; kripto para platformları arasındaki fiyat farklarını gözeterek, fiyatın düşük olduğu platformdan alıp, fiyatın yüksek olduğu başka bir platformda satış yapılmasıdır. Bu durum da platformlar arası transferin çoğalmasını sağlar. Çünkü insanlar elindeki parayı bulunduğu platformdan çekerek başka bir platforma yatırırlar. Aslında bakıldığında Arbitrage sistemler için olumsuz sonuçlar doğururken, kullanıcılar için de olumlu bir yola çıkmaktadır. Sonuçta sistem kaybetse de kullanıcı kazanır.

Kripto Para Terimleri Bilinmeli mi?

Aslında bakarsak kripto para birimlerini ezbere bilmemize gerek yok. Dump ve pump gibi çok önemli iki terim dışında diğer tüm terimleri sayfamızı ziyaret ederek de öğrenebilirsiniz. Eğer kripto para terimleri ve anlamları nedir sorusunu kendinize soruyorsanız, kripto paralarla ilgili pek çok konuyu merak ediyorsanız tüm bilgiler sitemizde mevcuttur. Eğer kripto para dünyasına nasıl hakim olurum sorusunu kendinize soruyorsanız da, tüm bu anlamları ezbere bilmelisiniz. Ezbere bilmenize elbette gerek yok ama bu terimler ezbere bilinirse piyasada söz hakkına sahip olmak adına büyük bir adım atabilirsiniz.

Kripto Para Terimleri hakkında daha detaylı bilgiler için sitemizi takip etmeyi unutmayın. Bitcoin İle Nasıl Alışveriş Yapılır? yazımızı okumak için tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2014-2020 kredihesabi.com | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.